Antena 3 CNN Externe Mapamond Rapperul condamnat la moarte în Iran a fost eliberat din închisoare

Rapperul condamnat la moarte în Iran a fost eliberat din închisoare

D.C.
2 minute de citit Publicat la 18:10 02 Dec 2024 Modificat la 18:10 02 Dec 2024
rapper
Toomaj Salehi FOTO: Instagram

Rapperul Toomaj Salehi, care a fost condamnat la moarte după ce a criticat regimul din Iran în muzica lui, a fost eliberat din închisoare.

El a ieșit din arest pe data 1 decembrie, după ce a ispășit o pedeapsă de un an de închisoare, potrivit agenției iraniene de presă Mizan, citată de Sky News.

Salehi a fost condamnat la moarte în aprilie pentru acuzații legate de protestele din țară din 2022 și 2023, proteste declanșate în țară după moartea lui Mahsa Amini în arestul poliției.

Melodiile rapperului aveau texte de susținere pentru protestele care au cuprins toată țara mai multe luni după moartea lui Mahsa Amini, în septembrie 2022.

Tânăra kurdo-iraniană în vârstă de 22 de ani a fost reținută pentru că ar fi purtat un hijab „nepotrivit”, care a încălcat codul vestimentar islamic al Iranului.

Protestele au reprezentat cea mai mare provocare pentru liderii clericali ai Republicii Islamice din ultimele decenii și au primit sprijin la nivel mondial.

În timpul acestor proteste, Salehi a fost unul dintre „liderii revoltelor care au promovat violența”, a anunțat atunci site-ul de știri Iran International, citând agenția de presă controlată de stat a Iranului, Fars.

Salehi a fost arestat în octombrie 2022, după ce a făcut declarații publice în sprijinul protestelor.

În 2023, a fost condamnat la șase ani de închisoare, a fost eliberat pentru scurt timp, dar apoi i s-au adus noi acuzații și a fost condamnat la moarte în aprilie 2024.

În întreaga lume au avut loc demonstrații în sprijinul lui Salehi, inclusiv în Spania, Franța, Germania, SUA, Australia și Marea Britanie.

În mai, peste 100 de artiști, muzicieni, scriitori și personalități culturale de top la nivel mondial au semnat o declarație comună prin care au cerut eliberarea rapperului.

Printre aceștia s-au numărat Sting, Coldplay, David Knopfler de la Dire Straits și scriitoarea Margaret Atwood.

„Niciun artist nu ar trebui să fie supus vreunui fel de hărțuire judiciară pentru exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, cu atât mai puțin condamnat la moarte”.

Salehi, care are 2,6 milioane de urmăritori pe Instagram, a postat videoclipuri după moartea lui Amini în care cânta despre „revoluție” și rezistență.

Oficialii iranieni au susținut că Amini a suferit un atac de cord și a fost dusă la spital, dar familia ei a dat vina pe poliție pentru moartea ei, iar rapoartele spun că ea a fost bătută cu bastoane și a suferit o leziune cerebrală.

O misiune de investigare a ONU a precizat în martie că moartea lui Amini a fost cauzată de „violență fizică în custodia autorităților statului”.

După ce Salehi a fost condamnat la moarte în aprilie, Curtea Supremă a Iranului a anulat decizia în iunie.

×
x close