Antena 3 CNN Externe Mapamond O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc

O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc

tanara incatusata de militari in coreea de nord
Choi, o tănără din Coreea de Nord, a mărturisit într-o sesiune de denunț public că s-a uitat la filme sud-coreene FOTO: captură video KBS Media
de D.C.    |    12 Sep 2024   •   16:36

Imagini filmate recent în Coreea de Nord surprind teroarea la care sunt supuși cetățenii,  între care și adolescenți, care s-au uitat la filme sau videoclipuri din Coreea de Sud.

Imaginile, obținute de compania de producție sud-coreeană KBS Media, arată o acțiune publică de denunț în care un grup de tinere, între care și o elevă de 16 ani, sunt umilite public și apoi arestate pentru că au comis infracțiunea de a viziona producții media interzise, potrivit Newsweek.

Phenianul a instituit un control strict asupra fluxului de informații din interiorul granițelor țării, interzicând cetățenilor să vizioneze muzică, filme și seriale TV străine. Cei prinși că fac aceste lucruri riscă pedepse severe, inclusiv umilire publică, închisoare și, în unele cazuri, execuție.

Regimul lui Kim Jong-un consideră mass-media sud-coreeană o amenințare directă la adresa purității ideologice din țara lui și a intensificat represiunile împotriva acestui conținut în ultimii ani.

Filmarea obținută de KBS Media arată o tânără identificată doar cu numele Choi, care izbucnește în lacrimi în timpul unei ședințe de denunț public – o formă de mustrare folosită de regimuri comuniste precum Coreea de Nord, fosta Uniune Sovietică și China, în timpul fostul președinte Mao Zedong.

„Am făcut greșeala de a asculta și de a distribui propagandă impură”, spune Choi la microfon în timpul audierii, conform traducerii KBS. Imaginile arată că după mărturie tânăra este dusă în cătușe.

Deși astfel de pedepse publice sunt obișnuite, o nord-coreeancă pe nume Jang, care a reușit să fugă din țară în 2020, s-a arătat șocată să vadă o persoană atât de tănără pedepsită. 

„Nu am mai văzut niciodată elevi pedepsiți astfel. Faptul că au fost încătușați este cu adevărat șocant pentru mine”, a spus ea pentru KBS. 

Videoclipul face parte din mai mult de 10 înregistrări obținute de KBS, majoritatea fiind filmate după luna mai 2021.

Coreea de Nord și-a închis granițele la începutul anului 2020, la începutul pandemiei de COVID-19. Țara și-a redeschis parțial granițele în august 2023.

Controlul rigid al Coreei de Nord asupra mass-media s-a intensificat în 2020, când Phenianul a adoptat așa numitele „legi ale răului” ca parte a represiunii împotriva amenințărilor externe în scopul de a asigura loialitatea față de regim.

Aceste legi vizează producții culturale străine, filme și muzică, dar și argoul sud-coreean.

Raportul din 2023 al Ministerului Unificării din Coreea de Sud privind abuzurile privind drepturile omului în Nord a evidențiat mărturii ale cetățenilor care au reușit să fugă din țară și care au asistat la execuțiile publice ale unor tineri pentru că au vizionat seriale precum Squid Game și au ascultat muzică K-pop.

Phenianul și-a modificat constituția la începutul acestui an pentru a desemna Seulul drept principalul său dușman.

În ciuda pedepselor extrem de dure, producțiile video sud-coreeane continuă să ajungă în Coreea de Nord, adesea prin intermediul activiștilor din Sud, care trimit cu baloane unități USB pline cu seriale și muzică.

 

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close