Antena 3 CNN Externe Mapamond Mister în cazul iahtului Bayesian. Se caută hard diskul lui Mike Lynch cu documente ultrasecrete. E într-un seif, pe fundul mării

Mister în cazul iahtului Bayesian. Se caută hard diskul lui Mike Lynch cu documente ultrasecrete. E într-un seif, pe fundul mării

iacht scufundat furtuna - getty images
Iahtul de lux Bayesian s-a scufundat în largul coastei Siciliei, în urma unei furtuni puternice. Sursa foto: Getty Images
de N.B.    |    17 Sep 2024   •   17:07

Autoritățile italiene caută pe fundul mării două hard diskuri cu informații ultrasecrete de care se pare că magnatul Mike Lynch nu se despărțea niciodată. 

O adevărată comoară de informații conținute în cele două hard disk-uri de care Mike Lynch nu s-a despărțit niciodată. La 49 de metri adâncime în seifurile navei cu pânze ar putea exista documente de o valoare enormă pentru serviciile secrete din întreaga lume. Astfel continuă misterul în ceea ce privește Bayesian, maxi iahtul care s-a scufundat cu puțin mai puțin de o lună în urmă în portul din Porticello, cu un bilanț de șapte morți

Conform La Repubblica cele două hard diskuri super protejate și criptate cu tehnici foarte avansate sunt căutate la această oră pe fundul mării, foarte probabil acestea se aflau în seifurile iachtului. Surse apropiate magnatului de tehnologie cibernetică le descriu drept „marea arhivă digitală a antreprenorului IT care avea printre clienții săi MI5-ul englez, NSA americană și serviciile israeliene”.

Mulți vor să pună mâna pe toate documentele depozitate în seifurile vasului cu pânze

Lynch a devenit miliardar prin crearea de algoritmi și software utilizați pe scară largă de agențiile de securitate. El a fondat Autonomy, o companie care a câștigat licitații importante cu agențiile guvernamentale din Regatul Unit și SUA, inclusiv un contract de furnizare a infrastructurii US Homeland Security pentru războiul împotriva terorismului de după 11 septembrie. Pentru vânzarea Autonomy către Hewlett-Packard (pentru unsprezece miliarde de dolari) a fost judecat și achitat pentru fraudă. După vânzare, el a co-fondat compania de securitate cibernetică Darktrace împreună cu foști reprezentanți de rang înalt din serviciile secrete britanice.

Anchetatorii de la Palermo asigură că nu au fost recuperate efecte personale ale celor șapte victime și ale celor 15 supraviețuitori și că supravegherea vasului cu pânze, care a fost confiscat ca parte a infracțiunii, continuă 24 de ore pe zi. Oficial, așadar, nu au fost recuperate telefoane, tablete, computere sau unități de stocare din epavă. Singurele hard disk-uri aduse la suprafață sunt cele de pe navă.

Unele dispozitive au fost preluate de pe punte și sunt cele care au înregistrat informațiile meteo, starea generală a navei și acțiunile efectuate în minutele dinaintea furtunii. Tot de pe puntea principală, scafandrii marinei au adus la suprafață înregistrările din sistemul de supraveghere video. În sala mașinilor, însă, erau hard disk-uri care catalogau parametrii referitori la propulsia electrică și termică. „Sperăm să putem citi ceva din aceste dispozitive– comentează un investigator – Din păcate, sunt modele standard care nu sunt rezistente la apă și presiune”.

Prin urmare, nu există nicio cutie neagră la bordul navei cu pânze de 56 de metri și 700 de tone care s-a scufundat în câteva minute în timpul unei furtuni foarte violente în apropiere de Palermo. Nu i se cerea să aibă unul, deoarece nu era o navă de croazieră comercială. Singurele cerințe erau cele ale țării al cărei steag era arborat, în acest caz al Insulei Man.

 

 

 

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close