
Participanţii înscrişi într-o competiţie internaţională dedicată ciocolatei au avut parte de multe surprize, iar emoţiile au atins cote maxime. După ce au savurat numeroase arome, juraţii au decis că o ciocolată neagră, produsă în Norvegia, merită să fie desemnată cea mai bună bună din lume, în 2024. Aceasta conţine doar două ingrediente: zahăr şi cacao. Iar secretul pare că este reprezentat de boabele de cacao, care provin de la o fermă din Peru.
O ciocolată neagră cu 70% conţinut de cacao, produsă în Norvegia, desemnată cea mai bună bună din lume
Competiția anuală este administrată de Institutul Internațional de Gustare a Ciocolatei (IICT) din Regatul Unit și urmărește să găsească cea mai bună ciocolată din lume. Pentru gala lui 2024, peste 50 de arbitri au selectat câștigătorii regionali care, ulterior, au concurat pentru premiile internaționale, potrivit Food & Wine.
În cursa pentru medalia de aur s-au înscris producători de pe toate continentele. Iar în faţa juriului au fost aduse mai multe sortimente, printre care se numără: ciocolata amăruie, prepatată după diferite reţete, tablete simple cu lapte, realizate cu multă atenţie şi dedicare, dar şi sortimente de ciocolată care conţin nuci pecan, fructe de pădure sau au note de măr verde, prune, vanilie, pepene galben și banană.
La final, batonul de ciocolată Quellouno cu 70% cacao, produs în Norvegia, a primit mult râvnitul titlu. Desertul, care se vinde pe Internet cu 16 dolari, conţine boabe de cacao Chuncho, pe care producătorul norvegian le-a comandat de la ferma Paytiti, situată în districtul Quelloúno din Cusco, Peru. Conform sursei citate, proprietarii fermei cultivă boabe de cacao de trei generații.
Boabele de cacao Chuncho sunt o adevărată comoară a naturii, în special, pentru că ele sunt cultivate în Valea râului Urubamba din Peru, cunoscută drept "Valea Sacră a Incaşilor".
Unii experţi susţin că sortimentul de ciocolată amăruie din Norvegia care a fost desemnat cel mai gustos din întreaga lume ar câştiga şi în faţa ciocolatei Dubai. Secretul desertului care conţine fistic şi tăieței crocanți de kataif a fost dezvăluit de un chef arab în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 CNN.
Ciocolata neagră – beneficii
Consumul de ciocolată amăruie are mai multe beneficii pentru organismul uman, se arată în mai multe studii realizate de cercetătorii de peste hotare.
Principalele avantaje ale acestui desert sunt:
– contribuie la sănătatea mentală;
– ajută în controlul greutăţii; bogată în antioxidanţi;
– este bogată în antioxidanţi;
– îmbunătăţeşte funcţia cognitivă şi sănătatea sistemului cardiac;
– creşte hidratarea pielii.