Racheta Falcon 9 a SpaceX a lansat marți, 10 septembrie, misiunea Polaris Dawn, un zbor spațial uman privat operat de SpaceX în numele miliardarului Jared Isaacman, CEO al Shift4. Echipajul va petrece până la cinci zile pe orbită și va încerca prima ieșire comercială în spațiu.
Această misiune, cu un echipaj alcătuit dintr-un miliardar, un pilot şi doi angajaţi ai companiei SpaceX, se anunţă istorică, pentru că va permite pentru prima dată membrilor unui echipaj privat să îşi părăsească capsula şi să fie protejaţi de radiaţia cosmică doar de costumele lor spaţiale.
Lansarea a fost transmisă LIVE pe internet:
Watch live as Falcon 9 launches the @PolarisProgram’s Polaris Dawn crew on a multi-day mission orbiting Earth https://t.co/u1KqQx5AFr
— SpaceX (@SpaceX) September 10, 2024
Comandantul acestei misiuni cu o durată de cinci zile este miliardarul american Jared Isaacman, care colaborează de mai mulţi ani cu compania lui Elon Musk.
Misiunea va fi utilizată pentru testarea primelor costume spaţiale create de SpaceX pentru a fi utilizate în vidul spaţial. Ele sunt albe şi au un design futurist.
Ieşirea extravehiculară, care se anunţă a fi una spectaculoasă, ar urma să fie transmisă în direct pe site-ul companiei SpaceX în cea de-a treia zi a misiunii.
Misiunea spaţială Polaris Dawn a fost reprogramată de mai multe ori, în ultimele săptămâni
Lansarea unei rachete a companiei SpaceX pentru o misiune spaţială inedită, Polaris Dawn, care prevede prima ieşire extravehiculară privată din istorie, a fost amânată de mai multe ori, în ultimele două săptămâni.
Misiunea Polaris Dawn a fost amânată în primă instanţă cu 24 de ore după detectarea pe 26 august a unei scurgeri de heliu la nivelul unei conducte care alimentează racheta lansatoare.
Apoi a fost amânată din nou "din cauza prognozei meteorologice nefavorabile", potrivit reprezentanţilor SpaceX.
O veste bună pentru SpaceX a venit, totuși, după o săptămână complicată: rachetele sale Falcon 9, cele mai utilizate de această companie privată, au primit autorizaţia de lansare din partea FAA după un incident tehnic rar, care a dus la reţinerea lor la sol.