Antena 3 CNN Externe Mapamond Noua dată de lansare pentru SpaceX Polaris Dawn, după amânări repetate, este 4 septembrie. Ce misiune riscantă au membrii echipajului

Noua dată de lansare pentru SpaceX Polaris Dawn, după amânări repetate, este 4 septembrie. Ce misiune riscantă au membrii echipajului

membrii echipaj misiunea polaris dawn
Membrii echipajului SpaceX Polaris Dawn. Sursa foto: polaris.com
de Mia Lungu    |    02 Sep 2024   •   21:36

După o serie de întârzieri cauzate de verificări de sistem, o scurgere de heliu și condiții meteorologice nefavorabile, SpaceX a reprogramat oficial misiunea Polaris Dawn, stabilind noua dată de lansare pentru miercuri, 4 septembrie. Această misiune, care își propune să redefinească explorarea spațială cu echipaj, a atras o atenție semnificativă pe măsură ce se apropie de noua sa fereastră de lansare, potrivit publicației WMUR.

Noua dată de lansare apare în planul de operațiuni al Administrației Aviatice Federale (FAA), cu o fereastră de rezervă joi, 5 septembrie.

Misiunea Polaris Dawn reprezintă unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale SpaceX de până acum, având ca scop realizarea unor etape revoluționare în domeniul zborurilor spațiale cu echipaj uman. Cu toate acestea, călătoria către această lansare nu a fost lipsită de obstacole. SpaceX s-a confruntat cu mai multe amânări din cauza unor verificări esențiale ale sistemului și a unei scurgeri de heliu, care au întârziat pregătirile pentru misiune. Mai recent, condițiile meteorologice nefavorabile au reprezentat provocări suplimentare, împingând și mai mult data în calendar.

În ciuda acestor eșecuri, echipa SpaceX își menține angajamentul ferm de a asigura o lansare sigură și de succes. Pilotul misiunii, Scott Poteet, originar din Durham, New Hampshire, și-a exprimat optimismul cu privire la noua dată de lansare într-o postare recentă pe X (fostul Twitter). El a recunoscut provocările care apar odată cu pregătirea unei misiuni, dar a subliniat importanța atenuării riscurilor.

„Poate fi provocator uneori când te pregătești pentru ziua jocului, dar mergem înainte, cu paranoia precaută, pentru a ne asigura că reducem riscurile”, a declarat Poteet. „În marea schemă a lucrurilor, succesul misiunii va fi mult mai dulce pentru întreaga echipă.”

SpaceX Polaris Dawn, o misiune riscantă pentru membrii echipajului

Atunci când astronauții efectuează ieșiri în spațiu pentru a efectua lucrări de întreținere în afara Stației Spațiale Internaționale, priveliștea poate fi deranjantă.

Soarele strălucește și Pământul emite o strălucire de la 354 de kilometri distanță în întunericul înconjurător.

„Singurul lucru care vă separă de restul universului, văzând întregul cosmos al creației, este fațada de sticlă a vizorului de pe cască”, a declarat anterior astronautul NASA Mike Fincke pentru CNN.

Misiunea Polaris Dawn va transporta un echipaj de patru persoane la bordul navei spațiale Dragon, lansată pe o rachetă Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida. Această misiune se remarcă prin mai multe obiective-cheie, printre care se numără atingerea unei altitudini de 1.400 de kilometri - cea mai mare pentru o misiune cu echipaj de la era Apollo.

În plus, va include o ieșire istorică în spațiu la o altitudine de 700 de kilometri, ceea ce înseamnă 300 de kilometri peste Stația Spațială Internațională (ISS). Membrii echipajului vor fi expuși la vidul din spațiu atunci când vor deschide trapa și vor efectua o ieșire în spațiu la o altitudine mai mică și mai sigură, purtând costume spațiale noi dezvoltate de SpaceX.

În alte știri spațiale, NASA a decis că astronauții Starliner vor avea o întoarcere întârziată pe Pământ în februarie 2025 la bordul unei capsule SpaceX Crew Dragon - în timp ce capsula Boeing Starliner se va întoarce goală.

Echipajul este format din:

  • Jared Isaacman: antreprenorul miliardar care finanțează misiunea
  • Scott Poteet: Pilotul misiunii, care supervizează lansarea și operațiunile
  • Sarah Gillis: Inginer SpaceX și specialist de misiune, care participă la ieșirea în spațiu
  • Anna Menon: Un alt inginer SpaceX și specialist de misiune, care contribuie la operațiunile misiunii

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close