Antena 3 CNN Externe Mapamond „Marea arhivă digitală a serviciilor”- comoara din seiful iahtului Bayesian. Zonă roșie de securitate în jurul epavei scufundate

„Marea arhivă digitală a serviciilor”- comoara din seiful iahtului Bayesian. Zonă roșie de securitate în jurul epavei scufundate

profimedia-0902179547
Autoritățile din Italia au stabilit o zonă roșie de securitate de 200 metri în largul Porticello, în jurul epavei iahtului Bayesian. Foto: Profimedia Images
de R.K.    |    23 Sep 2024   •   21:07

Scafandrii au cerut o zonă de securitate sporită în jurul locului unde se află epava iahtului de lux Bayesian al miliardarului Mike Lynch. Aceștia se tem că informațiile stric secrete aflate pe cele două hard diskuri ale miliardarului mort în naufragiu, ținute într-un seif aflat pe vas, sunt vânate de serviciile de informații din întreaga lume, inclusiv de Rusia și China. 

Epava iahtului încă nu a fost recuperată de pe fundul mării și nici seiful cu informațiile prețioase. Potrivit unor surse citate de CNN, nava scufundată pe fundul mării la o adâncime de aproximativ 50 de metri ar conține seifuri etanșe în care sunt două hard disk-uri super-criptate care dețin informații foarte clasificate, inclusiv coduri de acces și alte date sensibile. 

Inițial, forțele de ordine locale se temeau că potențialii hoți ar putea încerca să ajungă la epavă pentru a găsi bijuterii scumpe și alte obiecte de valoare, însă, acum aceștia sunt îngrijorați de faptul că epava, care se așteaptă să fie ridicată în următoarele săptămâni, ca parte a anchetei penale asupra tragediei, ar fi de interes și pentru guvernele străine, inclusiv pentru Rusia și China.

Lynch a fost asociat cu serviciile britanice, americane și alte servicii de informații prin diversele sale companii, inclusiv compania de securitate cibernetică pe care a fondat-o, Darktrace.

Cofondatorul Stephen Huxter a devenit director general al companiei. Anterior, el a făcut parte din echipa de apărare cibernetică a MI5.

Darktrace este folosit pentru a lupta împotriva atacurilor cibernetice, prin învățarea tiparelor de comportament ale actorilor dintr-o organizație și prin detectarea oricărei activități neobișnuite.

Fostul șef MI5 Jonathan Evans a făcut parte din bordul companiei, iar Jim Penrose, care a lucrat la Agenția de Securitate Națională a SUA, a condus operațiunile companiei în America.

De asemenea, în companie au fost implicate și o serie de alte personalități ale serviciilor de informații.

Lynch a avut și alte companii care au fost legate de agenții de spionaj. Cambridge Neurodynamics, o companie specializată în recunoașterea amprentelor digitale pentru computere, a fost contractată de serviciile de informații din Marea Britanie.

Surse apropiate magnatului de tehnologie cibernetică descriu cele două hard-diskuri drept „marea arhivă digitală” a antreprenorului IT, care avea printre clienții săi MI5-ul englez, NSA americană și serviciile israeliene, de care miliardarul nu se despărțea niciodată.

Zonă roșie de securitate de 200 de metri în jurul epavei

Autoritățile din Italia au stabilit o zonă roșie de securitate de 200 metri în largul Porticello. TMC Marine, o companie specializată în „planificarea și executarea operațiunilor maritime cu risc ridicat și investigarea și soluționarea incidentelor și disputelor maritime grave” se va ocupa de recuperarea epavei.

Operațiunea ar putea costa până la 15 milioane de lire sterline, pentru a ridica superyacht-ul Bayesian fiind nevoie de barje cu macarale. 

Localnicii se plâng de măsurile luate de autorități.

„Când se va efectua recuperarea?”, întreabă un pescar muncitorii din zonă, potrivit La Repubblica.

„Pentru noi”, a adăugat un altul, „este mai bine ca aceste operațiuni să se încheie cât mai curând posibil”.

El a arătat spre o rază de 200 m pe care încă este interzis să se navigheze și este monitorizată constant de paza de coastă.

Scafandrii au cerut o securitate sporită după ce au aflat despre seifuri etanșe care ar putea conține informații foarte clasificate.

Francesco Venuto de la Agenția Siciliană de Protecție Civilă a declarat pentru CNN: „O cerere oficială a fost acceptată și implementată pentru securitate suplimentară a epavei până când aceasta poate fi ridicată”.

 

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close