Antena 3 CNN Meteo Bilanțul dezastrului în Vietnam: Taifunul Yagi a ucis peste 150 de persoane și a provocat inundații record în capitala Hanoi

Bilanțul dezastrului în Vietnam: Taifunul Yagi a ucis peste 150 de persoane și a provocat inundații record în capitala Hanoi

inundatii vietnam taifunul yagi 11 septembrie 2024New Project-5308
Inundații pe străzile capitalei Hanoi din Vietnam, provocate de taifunul Yagi. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    11 Sep 2024   •   14:21

Bilanțul victimelor taifunului Yagi a crescut la 152 de morți în Vietnam, potrivit estimărilor guvernului, în timp ce unul dintre cele mai mari râuri ale țării a atins cel mai înalt nivel din ultimele două decenii, inundând străzile din Hanoi, transmite BBC.

Miercuri, apele revărsate ale Râului Roșu au atins un metru înălțime în unele părți ale capitalei, forțând unii locuitori să circule prin cartierele lor cu barca.

Mii de oameni au fost evacuați din zonele joase ale orașului, iar 10 din cele 30 de districte administrative ale Hanoiului sunt în „alertă de inundații”, a anunțat presa de stat.

Inundațiile și alunecările de teren din nordul Vietnamului au fost principalele cauze ale deceselor cauzate de taifun, a declarat guvernul.

„Aceasta este cea mai gravă inundație pe care am văzut-o”, a declarat Tran Le Quyen, locuitor din Hanoi, pentru agenția de presă Reuters. „Ieri dimineață era uscat. Acum, întreaga stradă este inundată. Nu am putut dormi noaptea trecută”.

Yagi, care a fost inițial clasificat ca un super taifun - echivalentul unui uragan de categoria 5 - dar ulterior a fost retrogradat la depresiune tropicală, a continuat să facă ravagii în Vietnam de când a ajuns pe uscat sâmbătă.

Yagi, cel mai puternic taifun din Asia din acest an.

„Casa mea este acum o parte din râu”, a declarat pentru Reuters Nguyen Van Hung, care locuiește într-un cartier de pe malul Râului Roșu.

Un întreg sat din provincia nordică Lao Cai a fost măturat marți pe fondul inundațiilor bruște. Cel puțin 25 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate, iar sute de soldați au fost desfășurați în sat în căutarea celor încă dispăruți.

Autoritățile acordă, de asemenea, o atenție deosebită unei centrale hidroelectrice din provincia Yen Bai din nord-vestul țării, deoarece un aflux uriaș de apă în rezervorul din jurul barajului stârnește îngrijorarea că acesta s-ar putea prăbuși.

Ministrul adjunct al agriculturii și dezvoltării rurale, Nguyen Hoang Hiep, a declarat miercuri că centrala hidroelectrică este „sigură”, dar a îndemnat locuitorii din zonă să rămână la adăpost, deoarece ar putea dura până la două zile pentru ca apa să se retragă la un „nivel admisibil”.

Yagi a lăsat o dâră de distrugeri în regiunea de nord a țării în ultimele patru zile. Luni, a prăbușit un pod aglomerat, aruncând zece mașini și două scutere în Râul Roșu.

De asemenea, a smuls acoperișuri de pe clădiri, a dezrădăcinat copaci și a provocat pagube importante infrastructurii și fabricilor din nord.

Înainte de a lovi Vietnamul, taifunul a provocat moartea a 24 de persoane în sudul Chinei și în Filipine.

Oamenii de știință au avertizat că, pe măsură ce lumea se încălzește, taifunurile pot aduce viteze mai mari ale vântului și precipitații mai intense, deși influența schimbărilor climatice asupra furtunilor individuale este complicată.

×
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close