Antena 3 CNN Externe Mapamond UPDATE. Bilanţul taifunului Yagi creşte: cel puţin 82 de morți și peste 750 de răniți. Nordul Vietnamului este sub ape

UPDATE. Bilanţul taifunului Yagi creşte: cel puţin 82 de morți și peste 750 de răniți. Nordul Vietnamului este sub ape

vietnam inundatii taifunul yagi septembrie 2024
Inundații în nordul Vietnamului provocate de taifunul Yagi, 10 septembrie 2024. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    10 Sep 2024   •   09:50

Inundaţii grave sunt aşteptate în continuare în zone din nordul Vietnamului, inclusiv în capitala Hanoi, au anunţat autorităţile guvernamentale, în timp ce bilanţul taifunului Yagi, cea mai puternică furtună care a lovit Asia în acest an, continuă să crească, relatează marţi Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 12:00 Bilanţul taifunului Yagi urcă la 82 de morţi şi 64 de dispăruţi. 

Știrea inițială: Alunecările de teren şi inundaţiile provocate de taifunul Yagi au condus la moartea a cel puţin 65 de persoane, alte 39 fiind date dispărute, în nordul ţării, a indicat marţi agenţia pentru gestionarea dezastrelor, în cel mai recent buletin informativ asupra situaţiei.

Majoritatea victimelor au murit în urma unor alunecări de teren şi a viiturilor, a declarat agenţia într-un raport, adăugând că 752 de persoane au fost rănite.

Alte zone din nord, inclusiv centrele industriale din Bac Giang şi Thai Nguyen, unde se află fabrici ale mai multor multinaţionale orientate spre export, inclusiv Samsung Electronics şi furnizorul Apple Foxconn, se confruntă, de asemenea, cu inundaţii grave, au relatat media de stat. Nu se cunoaşte deocamdată dacă aceste companii au fost afectate.

Taifunul a atins zona de uscat sâmbătă, pe coasta nord-estică a Vietnamului, devastând mare parte din zonele industriale şi rezidenţiale şi aducând ploi abundente care au provocat inundaţii şi alunecări de teren. Anterior, taifunul a lovit Filipine şi insula Hainan din sudul Chinei.

Nivelul mai multor râuri din nordul Vietnamului a crescut până la cote alarmante, lăsând în urmă sate şi zone rezidenţiale inundate, potrivit agenţiei pentru gestionarea dezastrelor şi media de stat.

Un pod vechi de 30 de ani de pe râul Red River din provincia Phu Tho din nordul Vietnamului s-a prăbuşit luni, opt persoane fiind date dispărute, potrivit unei declaraţii a autorităţilor provinciale.

„Nivelul apei pe Red River creşte rapid”

Ulterior, autorităţile au interzis sau limitat traficul pe alte poduri de pe acest râu, inclusiv pe podul Chuong Duong, unul dintre cele mai mari din Hanoi, potrivit media de stat.

"Nivelul apei pe Red River creşte rapid", a declarat marţi Guvernul într-o postare pe contul său de Facebook.

Cu ajutorul difuzoarelor din spaţiile publice, utilizate în mod obişnuit în trecut pentru propaganda comunistă, oficialii au avertizat locuitorii din districtul Long Bien, situat pe malul râului de lângă capitală, să rămână în alertă pentru posibile inundaţii şi să fie pregătiţi să evacueze zona.

Mai multe sate de la periferia oraşului Hanoi au fost deja inundate, a anunţat televiziunea de stat VTV, iar autorităţile au evacuat locuitorii din zonă.

Evacuări sunt în curs de desfăşurare, de asemenea, în zonele inundabile din provincia Bac Giang, a declarat guvernul, unde taifunul şi inundaţiile au provocat pagube estimate pentru moment la 300 de miliarde de dongi (12,1 milioane de dolari).

Peste 4.600 de soldaţi au fost desfăşuraţi în provincie pentru a ajuta la evacuarea şi asistenţa victimelor inundaţiilor.

Potrivit agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, provincia Lao Cai a raportat cele mai multe victime - 19 persoane ucise şi 11 dispărute -, majoritatea în urma alunecărilor de teren.

Inundaţiile au afectat, de asemenea, 148.600 de hectare, sau aproape 7% din culturile de orez din nordul Vietnamului şi 26.100 de hectare de culturi comerciale şi au deteriorat aproape 50.000 de gospodării în nordul Vietnamului, conform agenţiei pentru gestionarea dezastrelor. 

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close