Antena 3 CNN Externe Mapamond Băiețelul care a spart un vas vechi de mii de ani a fost chemat înapoi la muzeu. A adus și un cadou, pentru a le cere scuze angajaților

Băiețelul care a spart un vas vechi de mii de ani a fost chemat înapoi la muzeu. A adus și un cadou, pentru a le cere scuze angajaților

vas vechi spart muzeu copil
Vas vechi de 3.500 de ani spart de un copil de patru ani, într-un muzeu din Israel. Sursa foto: Facebook/ Chris Abel
de Ioana Coman    |    31 Aug 2024   •   17:53

Băiețelul de patru ani care a spart un vas rar, vechi de 3.500 de ani, într-un muzeu din Israel, a fost chemat înapoi la locul cu pricina. De data asta, doar a privit cum este reparat artefactul din epoca bronzului, scrie The Guardian.

Distrugerea unui artefact vechi de mii de ani ar veni la pachet, în mod normal, cu o interdicție de a mai păși într-un anumit muzeu. Nu a fost și cazul lui Ariel, copilul care a distrus un vas vechi de 3.500 de ani, într-un muzeu din Israel. Nu doar că nu a primit interdicție, dar chiar a primit o invitație specială pentru a asista la restaurarea artefactului.

Vasul, care a fost expus în muzeu timp de 35 de ani, a fost unul dintre puținele recipiente de această dimensiune și din perioada respectivă care erau complete când au fost descoperite. Specialiștii presupun că a fost folosit pentru a păstra vin sau ulei și datează între 2200 și 1500 î.Hr.

Săptămâna trecută, însă, Ariel a dat cu el de pământ și l-a făcut țăndări. Alex Geller, tatăl copilului, a spus că fiul lui este extraordinar de curios și că în momentul în care a auzit spărgându-se ceva în muzeu vinerea trecută primul lui gând a fost: „Te rog să nu fie copilul meu”.

„Nu este un copil care de obicei distruge lucruri, dar a vrut să vadă ce este înăuntru”, a declarat Geller pentru The Associated Press.

Vineri, întreaga familie s-a întors la muzeu. Copilul de 4 ani a venit cu un cadou pentru angajații muzeului, pentru a le cere scuze: a adus cu el o vază de lut.

Vasul din epoca bronzului este unul dintre multele artefacte expuse liber, parte a viziunii Muzeului Hecht de a permite vizitatorilor să exploreze istoria fără „bariere de sticlă”, a declarat Inbar Rivlin, directoarea muzeului.

Muzeul Hecht speră să valorifice acest interes pentru a încuraja mai mulți oameni să viziteze muzeul și să învețe despre restaurarea artefactelor.

Folosind tehnologia 3D și videoclipuri de înaltă rezoluție cu vasul, experții vor restaura complet vasul, care ar putea fi expus din nou chiar de săptămâna viitoare.

Roee Shafir, expert restaurator la muzeu, a spus că reparațiile vor fi destul de simple, întrucât cioburile provin de la un vas complet. Cel mai des, arheologii au sarcina extrem de complicată de a verifica grămezile de cioburi care părovin de la mai multe obiecte și trebuie să le reconstituie.

Shafir a spus că restaurarea va dura câteva zile, pentru că folosesc un adeziv special. Procesul va fi documentat în scopuri educaționale. 

×
Subiecte în articol: Israel muzeu artefact
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close