Antena 3 CNN Externe Mapamond Băiatul care a spart vasul vechi de 3.500 de ani dintr-un muzeu voia să vadă ce este înăuntru. A devenit acum o vedetă locală

Băiatul care a spart vasul vechi de 3.500 de ani dintr-un muzeu voia să vadă ce este înăuntru. A devenit acum o vedetă locală

vas vechi spart muzeu copil
Vas vechi de 3.500 de ani spart de un copil de patru ani, într-un muzeu din Israel. Sursa foto: Facebook/ Chris Abel
de D.C.    |    30 Aug 2024   •   15:37

Băiatul care a spart un vas rar, vechi de 3.500 de ani, într-un muzeu din Israel, a devenit o celebritate locală, iar lumea este interesată să afle detalii despre viața lui. Așa se face că tată copilului de 4 ani a dat în aceste zile mai multe interviuri în care a povestit multe lucruri despre fiul său, dar și despre cum a gestionat familia incidentul.

Alex Geller, tatăl copilului, a spus că fiul lui este extraordinar de curios și că în momentul în care a auzit spărgându-se ceva în muzeu vinerea trecută primul lui gând a fost: „Te rog să nu fie copilul meu”.

„Nu este un copil care de obicei distruge lucruri, dar a vrut să vadă ce este înăuntru”, a declarat Geller pentru The Associated Press, citată de The Independent.

Vasul din epoca bronzului este unul dintre multele artefacte expuse liber, parte a viziunii Muzeului Hecht de a permite vizitatorilor să exploreze istoria fără „bariere de sticlă”, a declarat Inbar Rivlin, directoarea muzeului.

Rivlin a spus că vasul a fost expus la intrarea în muzeu și că familia a plecat repede după incident, fără să-și termine vizita. Ea vrea să folosească restaurarea ca pe o oportunitate educațională și să se asigure că membrii familiei Geller știu că sunt bineveniți să se întoarcă.

Geller și familia lui locuiesc în orașul Nahariya, din nordul Israelului, la doar câțiva kilometri sud de granița cu Libanul, într-o zonă care a fost supusă atacurilor rachetelor Hezbollah.

Ei își petreceau vacanța de vară vizitând muzee și făcând excursii de o zi în diferite locuri din Israel, încercând asfel să alunge stresul cu care se confruntă zilnic, a spus Geller.

În acea zi, la muzeu erau mulți copii și Alex Geller a spus că s-a rugat cu ardoare ca paguba să fi fost cauzată de altcineva. Când s-a întors și a văzut că era vorba de fiul lui a „suferit un șoc”.

„Soția mea a reacționat mai repede decât mine, l-a prins pe copil să-l scoată afară, să-l liniștească și să-i explice că nu a fost în regulă ce s-a întâmplat”, a spus Geller.

S-a dus apoi la agenții de securitate pentru a le spune ce s-a întâmplat, în speranța că era expusă o copie a vasului, nu artefactul autentic.

„Am spus că dacă trebuie să plătim, o vom face, orice ar fi. Dar au sunat și au spus că este asigurat și după ce au verificat camerele și au văzut că nu a fost vorba de vandalism, ne-au invitat să ne continuăm vizita.”

Geller a spus că fiul lui nu înțelege deloc de ce vasul spart a stârnit un interes internațional, în timp ce comunitatea lor unită din Nahariya urmărește cu mare interes informațiile apărute în presă și este mândră de „celebritatea lor locală”.

Muzeul Hecht speră să valorifice acest interes pentru a încuraja mai mulți oameni să viziteze muzeul și să învețe despre restaurarea artefactelor.

Folosind tehnologia 3D și videoclipuri de înaltă rezoluție cu vasul, experții plănuiesc să finalizeze restaurarea în câteva zile. Ar putea fi expus din nou chiar de săptămâna viitoare.

Vasul, care a fost expus în muzeu timp de 35 de ani, a fost unul dintre puținele recipiente de această dimensiune și din perioada respectivă care erau complete când au fost descoperite. Specialiștii presupun că a fost folosit pentru a păstra vin sau ulei și datează între 2200 și 1500 î.Hr.

Roee Shafir, expert restaurator la muzeu, a spus că reparațiile vor fi destul de simple, întrucât cioburile provin de la un vas complet. Cel mai des, arheologii au sarcina extrem de complicată de a verifica grămezile de cioburi care părovin de la mai multe obiecte și trebuie să le reconstituie.

Shafir a spus că restaurarea va dura câteva zile, pentru că folosesc un adeziv special. Procesul va fi documentat în scopuri educaționale. 

Geller decis deja că familia va vizita din nou muzeul până la sfărșitul acestei săptămâni. Mai târziu va fi mai complicat, pentru că fiul lui de 4 ani începe grădinița și va avea un program încărcat.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close