Antena 3 CNN Externe Mapamond Un băiețel a spart din greșeală un vas vechi de 3.500 de ani dintr-un muzeu: După incident, familia lui a primit o invitație surpriză

Un băiețel a spart din greșeală un vas vechi de 3.500 de ani dintr-un muzeu: După incident, familia lui a primit o invitație surpriză

vas vechi spart muzeu copil
Vas vechi de 3.500 de ani spart de un copil de patru ani, într-un muzeu din Israel. Sursa foto: Facebook/ Chris Abel
de Mia Lungu    |    28 Aug 2024   •   08:43

Un vas vechi de 3.500 de ani a fost sfărâmat accidental de un băiețel de patru ani, în timpul unei vizite la un muzeu din Israel.

Muzeul Hecht din Haifa a declarat pentru BBC că vasul datează din Epoca Bronzului, între anii 2200 și 1500 î.Hr. și este un artefact rar, deoarece este atât de intact.

Acesta a fost expus lângă intrarea în muzeu, fără sticlă, deoarece muzeul consideră că există un „farmec special” în prezentarea descoperirilor arheologice „fără obstacole”.

Tatăl băiatului, Alex, a declarat că fiul său „a tras ușor de borcan” pentru că era „curios să vadă ce era înăuntru”, provocând căderea acestuia.

Alex a mai spus că a fost „în stare de șoc” când și-a văzut fiul lângă borcanul spart și la început a crezut că „nu a fost copilul meu cel care a făcut-o”. Cu toate acestea, după ce l-a calmat pe băiat, el a vorbit cu agentul de pază, a declarat Alex pentru BBC.

La câteva zile după incident, copilul și familia sa au primit o invitație neașteptată

Muzeul Hecht a declarat că, după incidentul petrecut în urmă cu câteva zile, copilul a fost invitat înapoi la expoziție împreună cu familia sa pentru un tur organizat.

„Există cazuri în care elementele de expunere sunt deteriorate intenționat, iar astfel de cazuri sunt tratate cu mare severitate, inclusiv prin implicarea poliției”, a declarat Lihi Laszlo de la muzeu pentru BBC. „În acest caz, însă, nu aceasta a fost situația. Borcanul a fost deteriorat accidental de un copil mic care vizita muzeul, iar răspunsul va fi în consecință.”

De asemenea, a fost desemnat un specialist în conservare pentru a restaura borcanul, iar acesta va fi readus la forma sa inițială „în scurt timp”.

Tatăl băiatului, Alex, a declarat că se vor simți „ușurați” să vadă borcanul restaurat, dar a adăugat că le „pare rău” pentru că „nu va mai fi același obiect”.

Muzeul a declarat pentru BBC că „ori de câte ori este posibil, obiectele sunt expuse fără bariere sau pereți de sticlă”. Și „în ciuda incidentului rar”, muzeul a spus că intenționează să continue această tradiție.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close