Antena 3 CNN Externe Maduro l-a dat în urmărire pe preşedintele Argentinei. De ce îl acuză Venezuela pe Javier Milei în mandatul de arestare

Maduro l-a dat în urmărire pe preşedintele Argentinei. De ce îl acuză Venezuela pe Javier Milei în mandatul de arestare

Colaj Maduro stanga si Milei dreapta
Cei doi lideri se insultă şi se critică în mod uzual unul pe celălalt. Colaj Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    24 Sep 2024   •   12:20

Autorităţile judiciare ale regimului Maduro, din Venezuela, l-au dat în urmărire cu mandat de arestare pe preşedintele Argentinei, Javier Milei, cu care dictatorul venezuelean are un conflict mai vechi. Cei doi lideri se insultă şi se critică în mod uzual unul pe celălalt. Totuşi, măsura este simbolică şi este puţin probabil ca Milei să ajungă vreodată în Venezuela, unde se poate pune în aplicare mandatul.

Preşedintele argentinian, alături de ministra sa a securităţii, Patricia Bullrich, şi de secretara generală a preşedinţiei, Karina Milei (n. red. - sora lui Javier Milei) au fost acuzaţi de furt cu circumstanţe agravante, spălare de bani, privare de libertate, amestec ilegal în „securitatea operaţională a Aviaţiei Civile” şi folosirea ilegală de avioane venezuelene.

Acest conflict specific dintre Argentina şi Venezuela datează din iunie 2022, când justiţia de la Buenos Aires a imobilizat pe teritoriul ţării un avion cargo al Venezuelei. Cei 19 membri ai echipajului au fost reţinuţi şi apoi eliberaţi. Cinci iranieni se aflau la bordul avionului, iar SUA acuză că printre aceştia se afla şi un fost membru al Gardienilor Revoluţiei, o organizaţie clasificată drept teroristă de guvernul american.

Statele Unite au cerut, apoi, confiscarea aeronavei, argumentând că fost vândută în octombrie 2021 către Emtrasur, o filială a companiei publice venezuelene Conviasa, de către o companie iraniană, Mahan Air, prin încălcarea sancţiunilor americane. Argentina a predat avionul Statelor Unite în februarie 2023, după venirea la putere a lui Javier Milei.

Adversari ideologici duri, Maduro şi Milei se insultă şi se critică des, iar preşedintele argentinian a refuzat să-l recunoască ca preşedinte legitim al Venezuelei pe dictatorul Nicolas Maduro, după alegerile de vara trecută, în care acesta s-a proclamat câştigător al unui nou mandat.

Din acelaşi motiv, Venezuela a rupt relaţiile diplomatice cu şapte ţări latino-americane, inclusiv cu Argentina, care nu-l recunosc preşedinte. Opoziţia continuă să revendice victoria în scrutin, iar rivalul său, Edmundo Gonzalez, a plecat în exil în Spania.

×
Parteneri
x close