Antena 3 CNN Externe Măcelul continuă în sudul Africii: Zimbabwe va omorî sute de elefanți pentru a hrăni populația înfometată de secetă

Măcelul continuă în sudul Africii: Zimbabwe va omorî sute de elefanți pentru a hrăni populația înfometată de secetă

elefanti zimbabwe africa
Elefanți în Zimbabwe. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    16 Sep 2024   •   23:41

Zimbabwe a autorizat sacrificarea în masă a elefanților pentru a hrăni cetățenii înfometați de cea mai gravă secetă din ultimele decenii, potrivit CNN.

Având în vedere că aproape jumătate din populația țării se confruntă cu riscul unei foamete acute, „ne propunem să sacrificăm 200 de elefanți”, a declarat luni pentru CNN Tinashe Farawo, purtător de cuvânt al Autorității pentru parcuri și faună din Zimbabwe.

Măsura urmează unei decizii luate în Namibia de a sacrifica elefanți și alte animale sălbatice pentru a atenua insecuritatea alimentară alimentată de o secetă prelungită. Sacrificările au atras critici din partea activiștilor pentru drepturile animalelor și a conservaționiștilor.

Populația de elefanți din Zimbabwe este a doua ca mărime din lume, fiind depășită doar de cea din Botswana.

Ministrul Mediului: „Zimbabwe are mai mulți elefanți decât avem nevoie”

Ministrul Mediului, Sithembiso Nyoni, a declarat parlamentarilor săptămâna trecută că „Zimbabwe are mai mulți elefanți decât avem nevoie și mai mulți elefanți decât pot găzdui pădurile noastre”.

Ea a adăugat că suprapopularea elefanților „cauzează lipsa de resurse” pentru întreținerea lor, ceea ce alimentează conflictul dintre oameni și animalele sălbatice din țară.

„Discutăm cu Zim Parks (Zimbabwe Parks and Wildlife Authority) și cu unele comunități pentru a face ceea ce a făcut Namibia, astfel încât să putem număra elefanții, să mobilizăm femeile să usuce carnea și să o împachetăm pentru a ne asigura că ajunge la unele comunități care au nevoie de proteine”, a spus Nyoni.

„Atunci când există o suprapopulare de animale sălbatice într-un anumit parc, acestea vor încerca să iasă din parc pentru a căuta alte resurse, cum ar fi apă sau verdeață. Atunci când se întâmplă acest lucru, ele vor intra în contact cu oamenii și vor începe conflictele.”

În Namibia, luna trecută s-a aprobat sacrificarea a 700 de animale sălbatice, inclusiv elefanți, iar carnea lor va fi distribuită persoanelor care se confruntă cu insecuritatea alimentară.

Mai mult de 150 de animale au fost deja ucise, a declarat Ministerul Mediului, Pădurilor și Turismului din Namibia, iar carnea a fost împărțită în cantități de peste 125 000 de kilograme.

Zimbabwe și Namibia sunt doar două dintre numeroasele țări din Africa de Sud care suferă de o secetă severă cauzată de El Niño - un model climatic natural care a dus la precipitații foarte reduse în regiune de la începutul anului. Țările sunt, de asemenea, vulnerabile la secete agravate de schimbările climatice.

Farawo, purtătorul de cuvânt al parcurilor, a declarat pentru CNN că sacrificarea va începe odată ce autoritatea va finaliza documentele necesare.

„Ne ocupăm de actele necesare ... pentru a putea începe cât mai curând posibil”, a spus el, adăugând că sacrificarea planificată va viza zonele cu o populație mare de elefanți.

ONG pentru protecția animalelor: „Sacrificarea elefanților trebuie să fie oprită”

Sacrificările de elefanți propuse în Zimbabwe și Namibia au fost puternic criticate.

„Sacrificarea elefanților trebuie să fie oprită”, a declarat Farai Maguwu, care conduce grupul de advocacy Center for Natural Resource Governance, cu sediul în Zimbabwe, într-o postare pe X.

„Elefanții au dreptul să existe”, a scris el, adăugând că „generațiile viitoare au dreptul să vadă elefanții în habitatul lor natural”.

Keith Lindsay, biolog în domeniul conservării și consultant în resurse naturale, și-a exprimat, de asemenea, disconfortul cu privire la utilizarea animalelor sălbatice pentru a atenua insecuritatea alimentară, declarând pentru CNN că este „foarte probabil să ducă la o cerere mai regulată și mai continuă de carne de animale sălbatice, care ar fi nesustenabilă”.

Cu toate acestea, Farawo a declarat că decizia Zimbabwe de a sacrifica elefanți - primul sacrificiu din 1988 - face parte din măsuri mai ample de reducere a conflictelor dintre elefanți și oameni, în urma unei serii de atacuri ale elefanților asupra oamenilor.

„Animalele provoacă multe pagube în comunități, ucigând oameni. Săptămâna trecută, am pierdut o femeie în partea de nord a țării, care a fost ucisă de un elefant. Săptămâna precedentă, s-a întâmplat același lucru. Deci (sacrificarea) este, de asemenea, o modalitate de control”, a spus el.

Cel puțin 31 de persoane au murit în Zimbabwe în acest an ca urmare a conflictelor dintre oameni și animalele sălbatice, a raportat presa locală.

×
Subiecte în articol: elefanti măcel seceta foamete africa Zimbabwe
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close