Antena 3 CNN Externe Lukașenko anunță că își trimite o treime din armată la granița cu Ucraina, după ce a cerut pace între Moscova și Kiev

Lukașenko anunță că își trimite o treime din armată la granița cu Ucraina, după ce a cerut pace între Moscova și Kiev

A.I.
1 minut de citit Publicat la 14:08 18 Aug 2024 Modificat la 14:19 18 Aug 2024
Lukasenko
Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko (stânga) și soldați ucraineni într-o misiune de antrenament în apropierea graniței cu Belarus, fotografiați în martie 2024. Surse foto: hepta / Sputnik / Abaca Press

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat desfășurarea unei treimi din armata țării sale la granița cu Ucraina, scrie The Guardian, semnalând o relatare de duminică a agenției belarus de stat, Belta.

Lukașenko a spus că soldații belaruși au fost poziționați de-a lungul întregii frontiere, fără a comunica numărul lor.

Armata profesionistă a Belarusului are aproximativ 48.000 de soldați și în jur de 12.000 de grăniceri care apără frontiera de stat, potrivit datelor din 2022 ale Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

"Văzând politica lor agresivă (a ucrainenilor n.r.), am trimis armata noastră de-a lungul întregii frontiere", a declarat liderul de la Minsk într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, din care site-ul președinției belaruse a publicat în avans anumite fragmente.

Lukașenko avertizează că frontiera belaruso-ucraineană este minată la un nivel fără precedent

Potrivit lui Lukașenko, frontiera dintre Belarus și Ucraina este minată la o scară fără precedent, iar trupele ucrainene ar suferi pierderi uriașe dacă ar încerca să o traverseze.

Kievul nu replicat imediat la declarațiile lui Lukașenko.

Anterior, autoritățile ucrainene au declarat că nu a văzut niciun semn al unei consolidări a trupelor belaruse la frontieră.

Liderul belarus, cel mai important aliat regional al lui Vladimir Putin, a vorbit în contextul ofensivei declanșate de Ucraina în regiunea Kursk din Rusia, care a început la 6 august.

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, spunea, vineri că există o probabilitate ridicată de "provocare armată" din partea Ucrainei vecine și că situația la frontiera comună rămâne tensionată.

Ce a spus Lukașenko în interviul de la televiziunea rusă

Potrivit președintelui belarus, "Occidentul încurajează Kievul să lupte pentru că dorește ca Ucraina și Rusia să se distrugă reciproc" iar continuarea războiului este dorită "doar de unii americani de rang înalt".

"Haideți să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestei lupte. Nici poporul ucrainean, nici rușii, nici belarușii nu au nevoie de asta. Ei (cei din Occident, n.r.) au nevoie", a afirmat Lukașenko.

El a speculat că Occidentul se așteaptă ca evenimentele din Kursk să determine mobilizarea trupelor, atât în Belarus, cât și în Rusia și că "societatea" (în cele două țări, n.r.) "va fi zguduită din interior".

"Nu dorim o escaladare și nu dorim un război împotriva întregului NATO. Nu vrem asta. Dar dacă Ucraina provoacă Belarusul, nu vom avea altă alegere", a avertizat el. 

×
x close