Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, aliat-cheie al lui Vladimir Putin, a îndemnat Ucraina și Rusia să pună capăt războiului pentru a evita extinderea conflictului în Belarus și la nivelul alianței militare nord-atlantice, NATO, relatează Sky News.
Lukașenko a formulat acest îndemn într-un interviu de aproape două ore acordat televiziunii de stat din Rusia.
Președinția belarusă a publicat în avans, pe site-ul său, fragmente din acest interviu.
Sky News amintește că Aleksandr Lukașenko s-a poziționat drept unul dintre principalii susținători ai lui Vladimir Putin, de când președintele rus a ordonat invazia Ucrainei în 2022.
O parte a invaziei s-a desfășurat de pe teritoriul belarus.
În prezent însă, liderul de la Minsk îndeamnă părțile la discuții de pace.
Ce a spus Lukașenko în interviul de la televiziunea rusă
Potrivit președintelui belarus, "Occidentul încurajează Kievul să lupte pentru că dorește ca Ucraina și Rusia să se distrugă reciproc" iar continuarea războiului este dorită "doar de persoane americane de rang înalt".
"Haideți să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestei lupte. Nici poporul ucrainean, nici rușii, nici bielorușii nu au nevoie de asta. Ei (cei din Occident, n.r.) au nevoie", a afirmat Lukașenko.
Sky News nu precizează când a fost înregistrat interviul, însă momentul este ulterior declanșării ofensivei ucrainene în regiunea Kursk, pe 6 august.
Kievul a anunțat, joi, că forțele sale au avansat 35 km în Rusia de la începutul operațiunii și continuă să câștige teren.
În interviu, Lukașenko a sugerat, fără a furniza dovezi, că Ucraina ar plănui să atace Belarusul.
El a speculat că Occidentul se așteaptă ca evenimentele din Kursk să determine mobilizarea trupelor, atât în Belarus, cât și în Rusia și că "societatea" (în cele două țări, n.r.) "va fi zguduită din interior".
"Nu dorim o escaladare și nu dorim un război împotriva întregului NATO. Nu vrem asta. Dar dacă Ucraina provoacă Belarusul, nu vom avea altă alegere", a avertizat el.
Sâmbăta trecută, guvernul de la Minsk a comunicat că trimite trupe pentru a-și consolida granița sudică cu Ucraina, după ce a acuzat Kievul că îi încalcă spațiul aerian cu drone.
Kievul a transmis, la rândul său, că nu a văzut niciun semn al unei astfel de consolidări cu trupe.