Antena 3 CNN Externe La secţiile de votare din Moscova moldovenii primesc haine gratis, cafea şi premii la o tombolă. Rusia încearcă să deturneze votul

La secţiile de votare din Moscova moldovenii primesc haine gratis, cafea şi premii la o tombolă. Rusia încearcă să deturneze votul

captură video cu un barbat si o femeie care danseaza in strada
La secţiile de votare din Moscova moldovenii sunt invitaţi la dans şi la cafea gratis. Sursa foto: Unimedia.md
de A.D.    |    20 Oct 2024   •   17:43

După ce premierul Moldovei, Dorin Recean, a declarat că la cele două secţii de votare din Moscova moldovenii primesc "cadouri", observatorii acreditaţi ai Promo-LEX anunță despre încălcări la cele două secții de votare din Federația Rusă, deschise la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Astfel, alegătorilor li s-ar oferi geci albe, la intrarea în secție, iar la ieșire - invitații la o cafenea din preajmă, precum şi premii la o tombolă, scriu jurnaliştii de la Unimedia.

„La secția de votare 194 din Federația Rusă la Ambasadă, ambele secții sunt deschise la sediul Ambasadei R. Moldova. La intrarea în secții, un grup de tineri oferă gratuit alegătorilor scurte albe cu inscripția Rusia Moldova. Grupul mai oferă alegătorilor care deja părăsesc secțiile invitații la o cafenea din apropiere. Accesul în localul respectiv este numai în baza acestor invitații, care sunt numerotate. De asemenea, un alt grup în scurte albastre oferă flayere cu cardul cetățeanului Moldovei în Rusia, care a fost anunțat anterior de diverse organizații din Federația Rusă și care, la activare, oferă anumite beneficii precum internet gratuit. Mai este și o tombolă cu 5 mii de boxe sonore gratuite”, a declarat Nicolae Panfil, șeful misiunii de observare Promo-LEX, în cadrul prezentării raportului de monitorizare.

„În preajmă sunt și muzicieni, se cântă, este distracție, este multă gălăgie în jur”, a mai adăugat Panfil.

În Federaţia Rusă au fost organizate de către Chişinău doar două secţii de vot, unde s-au format cozi. MAE moldovean a acuzat încercările Rusiei de a deturna rezultatul votului prin aducerea oamenilor la secţii cu autobuze. 

Moldovenii votează duminică pentru referendumul pentru modificarea Constituției astfel încât ţara să poată adera la UE, şi pentru viitorul preşedinte, dintre 11 candidați înscriși în cursă: Alexandr Stoianoglo, Maia Sandu, Renato Usatîi, Vasile Tarlev, Irina Vlah, Ion Chicu, Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Scrutinele sunt monitorizate de peste 2 mii de observatori naționali și internaționali.

×
Parteneri
x close