Antena 3 CNN Externe Kara-Murza, opozantul lui Putin, a „dispărut” din închisoare. Ar putea urma un schimb de deținuți între Moscova şi Occident

Kara-Murza, opozantul lui Putin, a „dispărut” din închisoare. Ar putea urma un schimb de deținuți între Moscova şi Occident

4 minute de citit Publicat la 17:08 31 Iul 2024 Modificat la 17:08 31 Iul 2024
K-M
Vladimir Kara-Murza în timpul unei audieri într-un tribunal din Moscova, în 2022. Sursă foto: hepta / Sputnik

Disidentul Vladimir Kara-Murza, cetățean rus și britanic, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, a fost transferat din închisoarea sa din Siberia către o altă locație, a anunțat serviciul penitenciar rus pentru Reuters. Serviciul penitenciar FSIN a anunțat că Vladimir Kara-Murza a fost transferat din colonia penală IK-16 din Omsk către o altă locație, fără a preciza destinația. Activiștii consideră că acesta ar putea fi un semn că urmează un schimb de prizonieri între Moscova și Occident.

În ultimele zile, mai mulți disidenți ruși și persoane condamnate pentru opoziția față de războiul Moscovei în Ucraina „au dispărut” din închisorile rusești. Activiștii pentru drepturile omului consideră că aceasta ar putea fi un indiciu că un schimb de prizonieri între Moscova și Occident este iminent.

Avocata lui Paul Whelan, un fost pușcaș marin american încarcerat în Rusia sub acuzații de spionaj pe care le neagă, a declarat miercuri pentru Reuters că nu poate confirma locația actuală a acestuia. Olga Karlova a menționat că a trimis o cerere coloniei penitenciare în care Whelan își ispășește pedeapsa pentru a afla unde se află.

Deși Rusia mută deținuți în alte centre de detenție fără a informa rudele și avocații, numărul deținuților transferați recent - cel puțin șapte - și similitudinea profilurilor lor este foarte neobișnuită, notează Reuters.

Printre cei despre care rudele și susținătorii spun că nu se mai află în aceeași închisoare, ci, conform autorităților penitenciare, au fost transferați către alte unități, se numără politicianul de opoziție Ilia Iașin, activistul pentru drepturile omului Oleg Orlov și Danila Krinari, condamnat pentru cooperare secretă cu guverne străine.

Alți deținuți „dispăruți” includ cetățeanul germano-rus Kevin Lik, condamnat pentru trădare, activiștii de opoziție Lilya Ceanișeva și Ksenia Fadeeva, precum și artistul anti-război Sașa Skocilenko.

Aceștia sunt considerați de statul rus drept extremiști periculoși, în timp ce în Occident, guvernele și activiștii îi consideră deținuți politic, închiși pe nedrept.

„Cu toţii sperăm că acestea sunt semne bune”, a declarat pentru Reuters Ivan Pavlov, un avocat cunoscut pentru drepturile omului care a fugit din Rusia şi se află acum la Praga. „Sperăm că probabil (autorităţile) i-au scos pe toţi din închisorile lor pentru a-i aduna într-un singur loc în vederea pregătirii unui schimb”, a arătat Pavlov. Avocatul, pe care autorităţile ruse l-au desemnat „agent străin”, a declarat că este foarte probabil ca deţinuţii să fi fost duşi la închisoarea Lefortovo din Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin ar trebui în prealabil să îi graţieze oficial înainte ca aceştia să fie urcaţi într-un avion către o destinaţie din Europa, care, potrivit lui Pavlov, ar putea fi Germania.

Încă un semn: condamnări neobișnuit de rapide

În conformitate cu legislaţia rusă, serviciul penitenciar nu face comentarii cu privire la locul unde sunt mutaţi deţinuţii. Numai deţinuţii înşişi pot face acest lucru în scris, după ce au ajuns la destinaţie şi sunt în măsură să o facă.

Aceste mutări din închisori raportate urmează condamnării neobişnuit de rapide, la 19 iulie, a jurnalistului american Evan Gershkovich pentru acuzaţii de spionaj, pe care le neagă. Acesta a fost condamnat la 16 ani de închisoare, iar Rusia a confirmat deja că au avut loc discuţii despre un posibil schimb de deţinuţi.

Alsu Kurmasheva, jurnalistă ruso-americană pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty, post finanţat de SUA, a fost, de asemenea, condamnată cu o grabă neobişnuită într-un proces secret, în aceeaşi zi, şi condamnată la 6 ani şi jumătate de închisoare pentru răspândirea de informaţii false despre armata rusă. Ea neagă faptele.

Întrebat, marţi, despre posibilitatea unui schimb de deţinuţi care l-ar implica pe Gershkovici, Kremlinul a refuzat să comenteze.

Există numeroşi alţi cetăţeni americani în spatele gratiilor în Rusia, inclusiv Paul Whelan, fost puşcaş marin condamnat pentru spionaj, şi Marc Fogel, care a fost condamnat pentru trafic de droguri.

Lukașenco l-a grațiat pe germanul condamnat la moarte în Belarus

Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a decis, marți, să grațieze un cetățean german condamnat la moarte pentru "terorism" şi "mercenariat".

Informația este transmisă de agenția de stat Belta, citată de AFP, notează Agerpres.

"Președintele Aleksandr Lukaşenko a decis să-l grațieze pe cetățeanul german Rico Krieger", a precizat Belta, citând serviciul de presă al președinției de la Minsk.

Săptămâna trecută, televiziunea publică belarusă îl arătase pe Krieger, un bărbat de 30 de ani, declarând: "Sper că președintele Lukaşenko mă va ierta şi mă va grația".

El a mărturisit că ar fi acționat la comanda autorităților din Ucraina, care i-ar fi cerut să fotografieze obiective militare în Belarus, în octombrie 2023.

De asemenea, Krieger a spus că a plasat un depozit exploziv sub o linie de cale ferată în apropiere de Minsk.

"Regret profund ceea ce am făcut şi mă simt ușurat că nu au existat victime", a declarat el.

Nu este clar în ce condiții au fost obținute aceste mărturisiri.

×
x close