Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a decis, marți, să grațieze un cetățean german condamnat la moarte pentru "terorism" şi "mercenariat".
Informația este transmisă de agenția de stat Belta, citată de AFP, notează Agerpres.
"Președintele Aleksandr Lukaşenko a decis să-l grațieze pe cetățeanul german Rico Krieger", a precizat Belta, citând serviciul de presă al președinției de la Minsk.
Săptămâna trecută, televiziunea publică belarusă îl arătase pe Krieger, un bărbat de 30 de ani, declarând: "Sper că președintele Lukaşenko mă va ierta şi mă va grația".
El a mărturisit că ar fi acționat la comanda autorităților din Ucraina, care i-ar fi cerut să fotografieze obiective militare în Belarus, în octombrie 2023.
De asemenea, Krieger a spus că a plasat un depozit exploziv sub o linie de cale ferată în apropiere de Minsk.
"Regret profund ceea ce am făcut şi mă simt ușurat că nu au existat victime", a declarat el.
Nu este clar în ce condiții au fost obținute aceste mărturisiri.
Lukașenko s-a întâlnit cu anchetatorul cetățeanului german și cu avocatul acestuia
Kireger a fost condamnat în cursul unui proces secret care s-a desfășurat la sfârșitul lunii iunie, potrivit informațiilor Centrului Viasna pentru drepturile omului, o cunoscută organizație pentru apărarea drepturilor omului din Belarus.
Președintele Lukaşenko s-a întâlni, marți, cu anchetatorul din dosar şi cu avocatul lui Krieger.
Potrivit profilului său de pe platforma LinkedIn, Krieger a lucrat ca infirmier pentru Crucea Roșie germană. A fost angajat anterior ca agent de securitate, cu dreptul de a purta armă, pentru Ambasada SUA din Berlin.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Kathrin Deschauer, spunea, vinerea trecută, că instituția sa a furnizat deținutului servicii consulare.
"Suntem foarte preocupați de cazul său iar guvernul nostru respinge fundamental pedeapsa cu moartea în orice circumstanțe", a afirmat Deschauer.
Potrivit Amnesty International, Belarus ar fi executat până la 400 de persoane, de la declararea independenței sale de Uniunea Sovietică, în 1991, dar execuțiile de cetățeni străini sunt rare în această țară.