Antena 3 CNN Externe Kamala Harris vrea microfoanele deschise la dezbatere. Cum speră democraţii că se va autosabota Donald Trump pe scenă

Kamala Harris vrea microfoanele deschise la dezbatere. Cum speră democraţii că se va autosabota Donald Trump pe scenă

Adrian Dumitru
3 minute de citit Publicat la 08:57 27 Aug 2024 Modificat la 09:20 27 Aug 2024
Donald Trump, bandajat la ureche, vorbeste la microfon in timpul conventiei republicane.
Democraţii speră că Trump se va autosabota dacă i se permite să vorbească fără microfon oprit la dezbatere. Foto: Hepta

Regula microfoanelor închise la dezbaterile prezidenţiale americane ar putea să devină istorie la fel de repede cum a apărut – candidata democrată, vicepreşedinta Kamala Harris, vrea eliminarea ei la următoarea dezbatere prezidenţială cu Donald Trump, sperând că acesta se va autosabota prin stilul caracteristic de a vorbi întrerupându-şi adversarul şi de a-şi pierde şirul ideilor.

Deşi majoritatea democraţilor s-au săturat să-l mai audă pe Donald Trump, Kamala Harris îşi doreşte ca la dezbaterea din 10 septembrie fostul preşedinte să aibă liber să spună ce vrea şi când vrea.

Restricţia, agreată iniţial de campaniile Biden şi Trump înainte de prima dezbatere din iunie, era menită să-l oprească pe fostul preşedinte din a-l întrerupe şi bulversa pe Biden în timpul dezbaterii. Regula a venit mai ales ca urmare a primei dezbateri din 2020, când un Trump dezlănţuit a vorbit constant, întrerupându-l şi pe moderator şi pe Biden şi ducând la momentul emblematic – „Will you shut up, man?(eng. - Mai taci din gură odată, omule?).

Cu Biden ieşit din cursă, însă, pare că lucrurile se schimbă fundamental, iar Kamala Harris vrea ca Donald Trump să se autosaboteze prin stilul său obişnuit.

De cealaltă parte, campania lui Trump refuză să accepte eliminarea regulii, temându-se că ea ar fi o eroare tactică şi că Trump pare mai prezidenţiabil dacă este forţat să vorbească doar când îi vine rândul.

Aşa cum o face deobicei, însă, Trump a subminat poziţia proprei echipe, spunând că lui i-ar plăcea să scape de butonul de mute al microfonului, scrie CNN.

Toată discuţia subliniază starea cursei în acest moment şi dificultăţile pe care Trump şi echipa sa le-au întâmpinat în a se adapta la noua sa contracandidată. Ofensiva Kamalei Harris este şi ea cu atât mai evidentă, cu cât vicepreşedinta americană încearcă să ţină cursa într-un tempo favorabil pentru ea după o convenţie care pare că i-a crescut popularitatea.

analiy

Democraţii vor să profite de punctele slabe ale lui Trump în dezbatere

Dezbaterea cu microfoanele deschise ar fi un mare test de autodisciplină pentru Trump în dezbaterea lui cu Harris, mai ales în condiţiile în care echipa sa de consilieri de campanie îl sfătuieşte să renunţe la stilul vitriolic de discurs şi să se concentreze pe politicile contracandidatei sale şi nu pe insulte sau pe atacuri la persoană.

De cealaltă parte, Harris ar vrea să aibă oportunitatea de a-l domina retoric pe Trump într-un moment memorabil de tipul celui din 2020, de la dezbaterea cu Biden, sau cu cel de la propria dezbatere de vicepreşedinte cu Mike Pence. 

În plus, pentru că Trump nu gândeşte ce spune o mare parte din timp, democraţii se aşteaptă ca fostului preşedinte să-i scape insulte rasiale sau afirmaţii controversate care să-i afecteze capacitatea de a captura voturile locuitorilor de suburbii şi celor din grupuri minoritare. Aceste segmente de populaţie sunt cruciale pentru Trump în 2024 în statele competitive.

Imaginea cu un Trump care se comportă din nou într-un stil necioplit ar accentua din nou ideea de la Convenţia Democrată că America trebuie să treacă peste luptele sale politice extrem de partizane din trecut.

„Vicepreşedinta vrea ca poporul american să vadă un Trump dezlănţuit pentru că asta va fi el dacă devine preşedinte din nou. Cred că e important pentru aceste alegeri şi pentru acest moment ca poporul american să vadă care-i opţiunea reală pe care o au dintre cele două personaje de pe scenă”, spune purtătorul de cuvânt al campaniei Harris-Walz, Ian Sams.

Totuşi, strategia democraţilor nu este lipsită de riscuri – în 2016, într-un format similar, Trump a vorbit încontinuu peste candidata democrată de la acea vreme, Hillary Clinton, perturbându-i răspunsurile şi ideile. Deşi nu a arătat bine pentru Trump nici la acel moment, candidatul republican a câştigat, totuşi, preşedinţial atunci, în ciuda comportamentului său.

×
TOP articole
x close