
Un japonez care a așteptat mai bine de 40 de ani să fie executat, dar care a fost achitat anul trecut, a primit 1,4 milioane de dolari despăgubire, adică aproximativ 85 de dolari pentru fiecare zi de condamnare injustă, a anunțat marți un tribunal din Japonia.
Fostul boxer profesionist Iwao Hakamada, care are acum 89 de ani, a fost condamnat la moarte în 1968 pentru un cvadruplu omor, deși a susținut în mod constant că poliția a fabricat probele împotriva sa.
Cândva cel mai longeviv deținut din lume aflat în așteptarea execuției, Hakamada a fost achitat după ce un test ADN a demonstrat că îmbrăcămintea pătată cu sânge folosită pentru a-l condamna a fost plantată mult după crime, conform postului public japonez NHK.
Tribunalul Districtual Shizuoka a confirmat pentru CNN că Hakamada a primit peste 217 milioane de yeni – o sumă care reprezintă aproximativ 85 de dolari pe zi de la momentul condamnării sale.
Reprezentantul său legal, Hideyo Ogawa, a descris despăgubirea drept „cea mai mare sumă” acordată vreodată pentru o condamnare injustă în Japonia, dar a spus că aceasta nu ar putea compensa niciodată suferința lui Hakamada.
„Cred că statul a făcut o greșeală care nu poate fi compensată cu 200 de milioane de yeni,” a declarat avocatul, conform NHK.
Hakamada și-a încheiat cariera de boxer profesionist în 1961 și s-a angajat la o fabrică de procesare a boabelor de soia din Shizuoka, centrul Japoniei.
Cinci ani mai târziu, el a fost arestat de poliție după ce șeful său, soția acestuia și cei doi copii ai lor au fost găsiți înjunghiați mortal în casa lor.
Hakamada a recunoscut inițial acuzațiile formulate împotriva sa, dar și-a schimbat ulterior declarația, acuzând poliția că l-a forțat să mărturisească bătându-l și amenințându-l.
A fost condamnat la moarte printr-o decizie cu 2-1 de către judecători în 1968.
Judecătorul care a votat împotriva condamnării a demisionat din barou șase luni mai târziu, demoralizat de incapacitatea sa de a opri sentința.
Hakamada, care și-a menținut nevinovăția tot timpul, și-a petrecut mai mult de jumătate din viață așteptând să fie spânzurat.
Noi probe au dus la eliberarea sa în 2014, în așteptarea unui nou proces în urma căruia a fost achitat anul trecut.
Cazul său a atras atenția lumii întregi asupra sistemului de justiție penală din Japonia, unde ratele de condamnare se ridică la 99%, conform site-ului Ministerului Justiției, și a înmulțit cererile de abolire a pedepsei capitale în țară.
Sora lui Hakamada, Hideko, care a militat mult timp pentru eliberarea sa, a declarat pentru CNN anul trecut că deceniile de închisoare i-au cauzat fratelui ei daune mentale ireversibile.
Hakamada „trăiește în propria lui lume,” a spus ea.
„Uneori zâmbește fericit... Nu am discutat cu el despre proces din cauza incapacității sale de a recunoaște realitatea.”