Un bărbat japonez de 88 de ani, care deține recordul de cea mai lungă perioadă de așteptare pentru execuție după ce a fost condamnat la moarte, a fost achitat, joi, de un tribunal nipon, relatează BBC.
Iwao Hakamada, care s-a aflat în așteptare pentru execuție de mai bine de o jumătate de secol, fusese găsit vinovat în 1968 de uciderea șefului său, a soției acestuia și celor doi copii adolescenți ai lor.
Recent, lui Hakamada i s-a acordat rejudecarea procesului, pe baza suspiciunilor că investigatorii au „plantat” dovezi false pentru a obține condamnarea.
Verdictul aduce la deznodământul final una dintre cele mai lungi epopei juridice din istoria Japoniei.
Cazul a atras un interes uriaș din partea publicului nipon – 500 de oameni s-au adunat în sala de proces de joi, la momentul în care a fost anunțat verdictul. Când judecătorul a anunțat achitarea, susținătorii lui Hakamada au izbucnit în urale – „banzai!” (în traducere literală – „zece mii de ani”, tradus adesea ca „ura!”).
În 2014, Hakamada a fost eliberat din închisoare și i s-a acordat rejudecarea cazului după ce avocații săi au demonstrat că ADN-ul din petele de sânge de pe hainele care au aparținut criminalului nu era al său.
De atunci, Hakamada a locuit cu sora lui care l-a îngrijit din cauza faptului că sănătatea sa mintală s-a deteriorat puternic în închisoare.
Din cauza procedurilor lungi de judecată, a durat până anul trecut ca procesul să înceapă din nou și până joi dimineață să se ajungă la un verdict – dacă Hakamada va deveni din nou un om complet liber sau dacă va fi spânzurat.
Hakamada este al cincilea condamnat la moarte din istoria postbelică a Japoniei căruia îi este acordată rejudecarea procesului.
Sistemul juridic penal din Japonia este cunoscut pentru rata extrem de ridicată a condamnărilor, în condițiile în care procurorii nu pornesc la instrumentarea unui caz decât atunci când au siguranța că pot obține o condamnare.
Statisticile arată că peste 99% dintre procesele penale din Japonia se încheie cu o condamnare. Codul Penal nipon prevede pedeapsa cu moartea pentru un număr de 14 infracțiuni. În practică, însă, procurorii cer pedeapsa cu moartea doar pentru cazurei de omor calificat.
Modalitatea de execuție este prin spânzurare.