Antena 3 CNN Externe Israelul nu se va „reține” dacă Iranul va ataca. „Te poţi abţine o dată, nu de două ori”

Israelul nu se va „reține” dacă Iranul va ataca. „Te poţi abţine o dată, nu de două ori”

New Project (7)
Consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi a comparat tensiunile actuale cu cele din luna aprilie | Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    02 Aug 2024   •   22:19

Israelul nu se va „reţine" în cazul în care Iranul lansează un atac de răzbunare ca răspuns la asasinarea la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a avertizat, vineri, într-un interviu, un înalt oficial israelian de securitate, informează dpa, citat de Agerpres.

Consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi a comparat tensiunile actuale cu cele din luna aprilie, când Iranul a lansat 330 de drone, rachete de croazieră joase şi rachete balistice către Israel.

La acea vreme, Israelul şi-a înăbuşit răspunsul la cererea Statelor Unite şi a altor aliaţi, a declarat Hanegbi în interviul acordat instituţiilor media Axel Springer, inclusiv ziarul german Bild.

„Aceasta este acum o situaţie nouă. Te poţi abţine o dată, nu de două ori", a adăugat Tzachi Hanegbi.

„Atacarea Israelului este ceva pentru care vor plăti un preţ foarte dureros. Sper să nu o facă. Ar fi o greşeală. Israelul este foarte puternic", a continuat el.

Hanegbi a mai declarat că nu crede că Iranul doreşte un război total.

Iranul şi aliaţii săi, inclusiv gruparea militantă libaneză pro-iraniană Hezbollah, au promis o „pedeapsă aspră" pentru Israel după uciderea, miercuri, a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Iranul şi Hamas consideră că Israelul este responsabil pentru comiterea acestui asasinat, dar Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat că ar fi fost implicat. Hanegbi nu a comentat dacă Israelul se află în spatele acestui asasinat.

Armata Israelului e în „alertă maximă", zeci de avioane de luptă sunt pregătite

Președintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat, la telefon, despre ”noi desfăşurări de trupe americane defensive”, a comunicat Casa Albă. Între timp, Hezbollah lansează rachete în nordul ţării pentru prima dată de la uciderea comandantului Fuad Shukr, scrie Times of Israel.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat, joi, că se află în ”alertă maximă”, în timp ce ţara se pregăteşte pentru un răspuns la asasinarea, în această săptămână, a şefului militar al Hezbollah la Beirut şi a liderului Hamas la Teheran, dar a dat asigurări că armata ştie cum să gestioneze orice ameninţare.

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu a discutat cu preşedintele SUA Joe Biden, despre care Casa Albă  a afirmat că a subliniat angajamentul SUA pentru a apăra securitatea Israelului ”împotriva tuturor ameninţărilor din Iran” şi că cei doi au discutat despre desfăşurarea de noi trupe americane pentru a apăra împotriva unor posibile atacuri cu rachete balistice şi drone.

Discuţia telefonică a avut loc în contextul în care televiziunea israeliană a relatat că Israelul lucrează la a finaliza coordonarea unei coaliţii regionale şi internaţionale pentru a respinge un potenţial răspuns al Iranului şi al Hezbollah la uciderea lui Ismail Haniyeh şi Fuad Shukr, aşa cum s-a întâmplat în 13-14 aprilie, când Iranul a lansat sute de drone şi rachete spre Israel.

O sursă israeliană a spus pentru Channel că situația actuală de pregătire militară pentru un potențial atac ar putea dura câteva zile. În timp ce Hassan Nasrallah din Hezbollah „ar putea încerca să răspundă rapid”, a spus sursa, iranienilor le poate lua mai mult să decidă „cum și când vor să răspundă”.

„Președintele și-a reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului împotriva tuturor amenințărilor din partea Iranului, inclusiv a grupărilor sale teroriste Hamas, Hezbollah și Houthi”, se arată în declarația Casei Albe. „Președintele a discutat despre eforturile de a sprijini apărarea Israelului împotriva amenințărilor, inclusiv împotriva atacurilor cu rachete balistice și drone, pentru a include noi desfășurari militare defensive ale SUA”, porivit sursei citate. „Împreună cu acest angajament față de apărarea Israelului, președintele a subliniat importanța eforturilor continue pentru a reduce tensiunile mai ample din regiune”.

Citând oficiali americani, site-ul de știri Axios a raportat că SUA consideră că Iranul și aliații săi vor avea nevoie de câteva zile pentru a pregăti un atac și iau măsuri pentru a fi pregătiți că îl contracareze. „Ne așteptăm la câteva zile grele”, a spus unul dintre oficiali.

Potrivit raportului, administrația Biden este îngrijorată că s-ar putea confrunta cu dificultăți mai mari în a crea o coaliție regională și internațională care să ajute la zădărnicirea atacului, deoarece uciderea lui Haniyeh este legată de războiul în curs din Gaza, declanșat de masacrele Hamas din octombrie.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close