Antena 3 CNN Externe Israel a lovit mai multe ținte din Yemen. Directorul OMS, prins în mijlocul atacului, pe aeroportul din Sana'a

Israel a lovit mai multe ținte din Yemen. Directorul OMS, prins în mijlocul atacului, pe aeroportul din Sana'a

Andra Oancea
3 minute de citit Publicat la 19:04 26 Dec 2024 Modificat la 19:25 26 Dec 2024
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Sursa foto: Getty Images

Israel a lansat un atac masiv asupra aeroportului Sana'a, porturilor și centralelor electrice din Yemen, ținte legate de mișcarea Houthi, aliniată Iranului. La momentul bombardamentelor, directorul Organizației Mondiale a Sănătății era pe aeroportul din Sana'a, relatează BBC

Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat că el și colegii săi de la OMS nu au fost răniți, dar că este blocat în Yemen până când se fac reparațiile necesare la aeroport. De asemenea, directorul OMS a transmis condoleanțe familiilor victimelor atacului. 

„Când eram pe punctul de a ne îmbarca, aeroportul a fost lovit de bombardamente. Un membru al echipajului avionului nostru a fost rănit. Cel puțin două persoane au murit. Turnul pentru controlul aerian, terminalul de plecări, la doar câțiva metri de unde ne aflam noi, și pista au fost afectate”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Angajați ONU, reținuți de rebelii Houthi

Directorul OMS era în Yemen pentru a negocia eliberarea mai multor angajați ai ONU și să să evalueze situația umanitară din Yemen. Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut eliberarea imediată a angajaților ONU. În iunie, ONU a confirmat că 13 dintre angajații săi au fost reținuți de gruparea Houthi în Yemen. 

Reținerile au venit după ce gruparea s-a confruntat cu dificultăți economice și atacuri aeriene din partea coaliției conduse de SUA. Gruparea Houthi a țintit mai multe nave comerciale din Marea Roșie, drept răspuns la atacurile SUA și aliaților săi. 

Israel vrea să distrugă infrastructura critică a grupării Houthi

Armata israeliană a transmis că a lovit „țintele militare” ale grupării Houthi, după ce rebelii au atacat în mod repetat Israelul. De asemenea, IDF spune că țintele atacate erau folosite de grupare pentru a „introduce ilegal arme iraniene” în regiune. Mișcarea este o „parte centrală din axa de teroare a Iranului și atacurile lor asupra vaselor și rutelor comerciale internaționale urmăresc să destabilizeze regiunea și lumea”. 

Prim-ministrul Israelului a declarat că țara va continua să „taie brațele răului iranian”.

„Am instruit forțele noastre să distrugă infrastructura rebelilor Houthi pentru că oricine încercă să ne facă rău va fi lovit cu toată forța noastră. Vom continua să distrugem forțele răului cu putere și ingenuitate, oricât de mult ar dura”, a spus Benjamin Netanyahu. 

De asemenea, ministrul Apărării Israelului a spus că va „vâna toți liderii Houthi, nimeni nu va scăpa de brațul lung al Israelului”. 

Iranul, dar și gruparea Houthi, au condamnat atacul Israeului. 

„Aceste agresiuni sunt o violare a păcii și securității internaționale și o crimă împotriva poporului yemenit, care au făcut eforturi pentru a sprijini poporul oprimat al Palestinei împotriva ocupației (israeliene n.red) și genocidului”, a spus ministrul de Externe al Iranului, Esmaeil Baqaei, potrivit AFP, citat de BBC. 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al grupării Houthi a descris atacul de azi drept o „crimă împotriva poporului din Yemen”.  

Și mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată în război cu Israelul în Fâşia Gaza, a condamnat joi atacurile israeliene împotriva rebelilor houthi din Yemen, relatează Agerpres. 

„Hamas condamnă agresiunea teroristă brutală efectuată de inamicul sionist împotriva fraţilor noştri din Yemen, vizând situri civile, inclusiv aeroportul din Sanaa şi portul Hodeidah", a declarat mişcarea într-un comunicat. "Acest atac este o prelungire a nelegiuirii şi a terorismului guvernului de ocupaţie (israelian) împotriva poporului palestinian şi a altor popoare din regiune", a adăugat Hamas.

Trei persoane au fost ucise şi 11 rănite în atacuri comise joi de Israel asupra Aeroportului Internaţional Sanaa şi a altor locuri din Yemen controlate de rebelii houthi, au anunţat insurgenţii pe canalul lor de Telegram, conform AFP, preluat de Agerpres. 

Cine sunt rebelii Houthi 

Mișcarea Houthi a apărut în nordul Yemenului, unde majoritatea locuitorilor aparțin unei secte din interiorul islamului șiit, Zaidi, în anii 1980 ca reacție după ce guvernele saudit și yemenit au promovat islamul sunnit. Estimările din prezent spun că grupul are aproximativ 20.000 de luptători și controlează cea mai mare parte a vestului țării și coasta Mării Roșii.

Rebelii Houthi sunt susținuți de Iran. De altfel, se consideră parte a „axei de rezistență” condusă de Iran, împreună cu Hamas în Fâșia Gaza și Hezbollah în Liban.

Din noiembrie anul trecut, rebelii houthi au început să atace traficul naval din Marea Roșie, într-o campanie despre care au spus că reprezintă sprijinul lor pentru palestinienii din Gaza, în urma operațiunilor militare ale Israelului în enclavă.

Gruparea susținută de Iran a atacat cu rachete și drone peste 80 de nave comerciale, de la începutul războiului din Gaza, declanșat de atacul Hamas asupra Israelului.

 

×
x close