Antena 3 CNN Externe Rusia a transmis rebelilor houthi din Yemen date din satelit pentru lovirea navelor occidentale în Marea Roșie (WSJ)

Rusia a transmis rebelilor houthi din Yemen date din satelit pentru lovirea navelor occidentale în Marea Roșie (WSJ)

rebeli houthi Yemen
Potrivit WSJ, Rusia le-a furnizat rebelilor houthi din Yemen date din satelit pentru a-i ajuta să lovească navele din Marea Roșie. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    24 Oct 2024   •   23:44

Rusia a furnizat rebelilor houthi din Yemen, susținuți de Iran, datele necesare pentru țintirea navelor occidentale în Marea Roșie la începutul acestui an, scrie publicația americană The Wall Street Journal, WSJ.

O sursă anonimă citată de WSJ afirmă că datele rusești au fost transmise prin intermediul unor membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, care activează printre rebelii yemeniți.

Este vorba de informații culese din satelit, de natură să ajute gruparea susținută de Iran să își extindă loviturile.

Din noiembrie anul trecut, rebelii houthi au început să atace traficul naval din Marea Roșie, într-o campanie despre care au spus că reprezintă sprijinul lor pentru palestinienii din Gaza, în urma operațiunilor militare ale Israelului în enclavă.

Gruparea susținută de Iran a atacat cu rachete și drone peste 80 de nave comerciale, de la începutul războiului din Gaza, declanșat de atacul Hamas asupra Israelului.

Ca răspuns la atacurile houthi, o coaliție condusă de SUA a efectuat raiduri aeriene în Yemen, iar Israelul a atacat orașul-portul Al Hudaydah.

Acesta reprezintă o locație-cheie pentru livrarea de ajutoare și bunuri comerciale esențiale, de care Yemenul depinde.

WSJ citează în cuprinsul relatării sale analiști care susțin că "Rusia stârnește instabilitate în Orientul Mijlociu pentru a crea probleme Statelor Unite".

Materialul publicației citate nu conține, în forma disponibilă la ora acestei actualizări, reacții din partea Rusiei sau a rebelilor houthi.

×
Parteneri
x close