Premierul Georgiei, Irakli Kobahidze, a propus joi „o resetare” pentru refacerea relaţiilor ţării sale cu Statele Unite, după ce Washingtonul a suspendat ajutoare de 95 de milioane de dolari din cauza îngrijorărilor privind regresul democraţiei georgiene, transmite agenţia Interpress, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.
În Georgia s-a declanşat în primăvară o criză, după adoptarea unei legi privind „agenţii străini”. Actul normativ a intrat în vigoare joi.
Conform noilor prevederi, organizaţiile care obţin din afara ţării mai mult de 20% din finanţare trebuie să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”.
Politicienii din opoziţia de la Tbilisi şi din Occident afirmă că măsura este caracteristică unui regim autoritar şi va înăbuşi disidenţa.
„În ceea ce priveşte relaţiile americano-georgiene, suntem în modul aşteptare. Suntem pe deplin pregătiţi să resetăm relaţiile. Ştiţi că în ultimii trei sau patru ani s-au întâmplat multe lucruri rele în aceste relaţii, aşa că relaţia necesită o resetare. Suntem absolut gata de asta, principalul este să vedem paşii următori”, a spus Kobahidze.
Partidul de guvernământ Visul Georgian consideră că legea controversată este necesară pentru protejarea suveranităţii naţionale.
Suspendarea ajutorului american, anunţată miercuri de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este rezultatul unei revizuiri a cooperării bilaterale, ale cărei rezultate au fost publicate în mai, când s-au introdus şi restricţii privind acordarea vizelor pentru unii cetăţeni georgieni.
„Acţiunile antidemocratice şi declaraţiile false ale guvernului georgian şi sunt incompatibile cu normele pentru membrii UE şi NATO”, a explicat Blinken, adăugând că Washingtonul va continua să ofere într-o anumită măsură asistenţă Georgiei, fostă componentă a Uniunii Sovietice, care are legături istorice puternice cu Occidentul.
Kobahidze a repetat joi afirmaţiile guvernului pe care îl conduce, conform cărora astfel de restricţii reprezintă un „şantaj”, iar discutarea altor sancţiuni împotriva Georgiei este „contraproductivă”.
„În loc de şantaj şi ameninţări, ar trebui să avem o discuţie sănătoasă despre ameliorarea relaţiilor”, a cerut el.