Antena 3 CNN Externe SUA, pe cale să lase Georgia fără bani, după ce legea "agenților străini" a fost adoptată | Proteste masive la Tbilisi, reprimate de poliție cu gaze lacrimogene

SUA, pe cale să lase Georgia fără bani, după ce legea "agenților străini" a fost adoptată | Proteste masive la Tbilisi, reprimate de poliție cu gaze lacrimogene

Georgia a fost avertizată de Statele Unite să nu se alinieze Rusiei, după ce Parlamentul de la Tbilisi a sfidat protestele masive de stradă și a adoptat o lege a "agenților străini" similară celei folosite de autoritățile de la Moscova pentru a reprima presa independentă și organizațiile cu reprezentare la nivelul societății civile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2024   •   10:10

SUA au cheltuit miliarde de dolari pentru reconstrucția Georgiei după căderea Uniunii Sovietice și au alocat alte sute de milioane de dolari pentru economia și armata acestei țări.

Jim O'Brien, un consilier al secretarului de stat adjunct de la Washington, a sugerat că finanțarea americană ar putea fi retrasă în curând.

"Toate acestea trebuie să fie revizuite dacă în prezent suntem priviți ca adversar, și nu ca partener", a declarat oficialul american într-o conferință de presă la Tbilisi.

Reacția sa vine în timp ce proiectul de lege privind "agenții străini" a fost adoptat în parlamentul național cu 84 de voturi pentru și doar 30 împotrivă.

În exterior, polițiștii au folosit gaze lacrimogene în tentativa de a dispersa unul dintre cele mai mari proteste împotriva legii menționate.

Protestele din Tbilisi au continuat după lăsarea serii, mulțimea de manifestanți mărșăluind spre Piața Eroilor, la aproximativ doi kilometri de parlament, și blocând străzile din jur.

Guvernul georgian își intensifică retorica anti-Occident după ce țara a fost ajutată de SUA cu miliarde de dolari

Conform noi legi, entitățile media georgiene sau organizațiile societății civile care primesc peste 20% din finanțare din străinătate vor trebui să se înregistreze ca "organizații ce servesc interesele unei puteri străine".

Departamentul de Stat al SUA a calificat proiectul de lege drept unul "inspirat de Kremlin", prevederile sale fiind similare legii în vigoare din 2012 în Rusia.

Legea rusă a fost folosită masiv în ultimii ani pentru a reduce la tăcere criticii regimului Putin.

Adoptarea unor prevederi similare de către Parlamentul de la Tbilisi vine în contextul în care guvernul acestei țări și-a intensificat retorica anti-occidentală.

Presa internațională notează, în context, că premierul georgian Irakli Kobahidze, a spus la începutul acestei săptămâni că țara sa este victima unui efort global de război "condus de Statele Unite ale Americii".

Surse: Antena 3 CNN, The Guardian

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close