Antena 3 CNN Externe Imagini din satelit cu nava care îi aduce lui Putin rachetele balistice iraniene cu care va ataca Ucraina

Imagini din satelit cu nava care îi aduce lui Putin rachetele balistice iraniene cu care va ataca Ucraina

Ioana Coman
4 minute de citit Publicat la 09:32 12 Sep 2024 Modificat la 09:43 12 Sep 2024
Imagini din satelit cu nava care ar fi livrat rachete iraniene Rusiei
Imagini din satelit cu nava care ar fi livrat rachete iraniene Rusiei. Foto: X

Nava rusă care ar fi livrat rachete balistice iraniene pentru războiul împotriva Ucrainei a fost văzută săptămâna trecută într-un port de la Marea Caspică, potrivit unor imagini din satelit, relatează CNN.

Nava Port Olya 3 a fost identificată dîn portul rusesc Astrakhan pe 4 septembrie. Cu câteva zile înainte, pe 29 august, aceasta a fost anterior în portul iranian Amirabad, potrivit datelor de urmărire a navei. 

Departamentul Trezoreriei SUA a evaluat marți că Ministerul rus al Apărării a "folosit nava Port Olya-3 pentru a transporta CRBM din Iran în Rusia".

"La începutul lunii septembrie 2024, Rusia a primit primul transport de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran", a declarat Trezoreria, anunțând sancțiuni asupra navei Port Olya 3 împreună cu alte nave și mai multe persoane iraniene.

Iranul e acuzat oficial că a trimis Rusiei rachete balistice

CNN a relatat weekendul trecut că Iranul a transferat recent în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a le folosi în războiul împotriva  Ucrainei , o escaladare semnificativă a sprijinului Iranului pentru Rusia.

Relația militară dintre Iran și Rusia s-a întărit de când a început invazia Ucrainei în februarie 2022. Iranul a furnizat Rusiei mii de drone de atac „Shahed” și, potrivit oficialilor americani, a construit o fabrică de drone în Rusia.

Imaginile din satelit au apărut la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți la Londra că SUA cred că armata rusă a primit rachete balistice iraniene Fatah-360 și "probabil că le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina împotriva ucrainenilor".

Fateh-360 are o autonomie de până la 120 de km și poate transporta o sarcină de 150 de kilograme. Deși sarcina utilă este mai mică decât cea a multor bombe aeriene rusești, ar fi utilă pentru a viza pozițiile ucrainene din prima linie de la o distanță considerabilă, iar ca rachetă balistică ar fi mult mai greu de interceptat.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat că "forțele ruse vor folosi probabil rachetele furnizate de Iran pentru a viza infrastructura energetică, militară și civilă ucraineană în lunile următoare". ISW a remarcat că Iranul a transferat anterior arme din porturile Amirabad și Anzali de la Marea Caspică la Astrakhan. Port Olya 3 a făcut o duzină de vizite înregistrate în cele două porturi iraniene în acest an. Pe 6 septembrie, a părăsit portul rusesc pentru o altă călătorie.

Iranul a negat că ar furniza arme Rusiei pentru războiul său din Ucraina

Ministrul iranian de externe Seyed Abbas Araghchi a negat că Republica Islamică ar fi furnizat rachete balistice Rusiei, postând pe X: "Încă o dată, SUA și E3 (Marea Britanie, Franța și Germania) acționează pe baza unor informații defectuoase și a unei logici greșite, Iranul NU a livrat rachete balistice Rusiei. Punct."

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri iranian, Shahriar Amouzegar, săptămâna aceasta, în urma articolelor privind rachetele balistice trimise în Rusia. Amouzegar a fost avertizat cu privire la "consecințe devastatoare și ireparabile" pentru relațiile ucraineano-iraniene dacă articolele ar fi adevărate.

Blinken a remarcat marți că Washingtonul a "avertizat Iranul în privat că acest pas ar constitui o escaladare dramatică". El a spus că zeci de militari ruși au fost antrenați în Iran pentru a folosi Fateh-360, a cărui aprovizionare "permite Rusiei să folosească mai mult din arsenalul său pentru ținte care sunt mai departe de linia frontului, în timp ce dedică noile rachete pe care le primește de la Iran pentru ținte cu rază mai mică".

CNN susține că a fost informat anterior de oficiali americani că negocierile rusești pentru achiziționarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran au început încă din septembrie anul trecut, când ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a călătorit în Iran pentru a vedea sistemele de rachete balistice Ababil ale Gărzilor Revoluționare Islamice.

"La rândul său, Rusia împărtășește tehnologia pe care Iranul o caută. Aceasta este o stradă cu două sensuri, inclusiv în ceea ce privește problemele nucleare, precum și unele informații spațiale", a adăugat Blinken marți.

Ceea ce nu este încă clar este dacă lansarea de rachete balistice de către Iran, care pot fi lansate din interiorul Rusiei împotriva țintelor din Ucraina, va convinge Statele Unite și aliații europeni să relaxeze restricțiile privind utilizarea rachetelor lor de către ucraineni asupra mai multor ținte din Rusia.

Rachetele HIMARS fabricate în SUA au fost folosite ocazional de Ucraina împotriva unor ținte aflate la aproximativ 60 până la 80 de kilometri în interiorul Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut frecvent apel la aliații Kievului pentru o mai mare libertate în utilizarea rachetelor occidentale împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Subiectul va apărea probabil la întâlnirea de vineri de la Washington dintre președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer.

×
x close