Antena 3 CNN Externe „O escaladare dramatică”. Iranul e acuzat oficial că a trimis Rusiei rachete balistice. SUA, Germania, Franța și UK anunță sancțiuni

„O escaladare dramatică”. Iranul e acuzat oficial că a trimis Rusiei rachete balistice. SUA, Germania, Franța și UK anunță sancțiuni

GettyImages-1231742257
Iranul este acuzat oficial că a livrat Rusiei rachete balistice pe care armata lui Putin le va folosi împotriva ucrainenilor. Foto: Gettyimages
de Claudia Popovici    |    10 Sep 2024   •   16:28

Statele Unite au acuzat oficial Iranul, marți, de furnizarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia pentru războiul din Ucraina și au anunţat că vor lua măsuri pentru a pedepsi persoanele implicate. Franța, Germania și Regatul Unit au transmis o declarație comună în care au condamnat exportul de rachete balistice iraniene către Rusia și au anunțat sancțiuni împotriva Teheranului.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul a avertizat Teheranul atât public, cât și în privat, că furnizarea de rachete balistice ar „constitui o escaladare dramatică”. În replică, Iranul a negat că ar furniza arme Rusiei, dar îndeamnă și alte țări să înceteze furnizarea de arme părților implicate în conflict, scrie The Guardian. 

Antony Blinken, vorbind alături de secretarul britanic de externe David Lammy în timpul unei vizite la Londra, a declarat că sancțiunile vor fi anunțate mai târziu marți.

„Rusia a primit acum livrări de aceste rachete balistice și probabil le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina, împotriva ucrainenilor”, a spus Blinken.

„Furnizarea de rachete iraniene permite Rusiei să folosească mai mult din arsenalul său pentru ținte care sunt mai departe de linia frontului", a mai spus el. 

De asemenea, Blinken a spus că a Washingtonul a avertizat Teheranul atât public, cât și în privat, că furnizarea de rachete balistice ar „constitui o escaladare dramatică”.

„Această evoluție și cooperarea tot mai strânsă dintre Rusia și Iran amenință securitatea europeană și demonstrează cum influența destabilizatoare a Iranului se extinde mult dincolo de Orientul Mijlociu”, a spus el.

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Iranului

Comentariile sale au venit în contextul în care el și David Lammy se pregătesc să facă o vizită comună în Ucraina miercuri, iar Kremlinul încearcă să respingă ofensiva surpriză a Ucrainei, care a recâștigat sute de kilometri de teritoriu în regiunea Kursk din Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a intensificat, de asemenea, presiunile asupra SUA și altor aliați pentru a permite țării sale să folosească rachete furnizate de Occident pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei și pentru a ataca locurile de unde Moscova lansează atacuri aeriene.

Lammy a numit transferurile de rachete iraniene către Rusia „un model îngrijorător pe care îl vedem. Este cu siguranță o escaladare semnificativă.”

Franța, Germania și Marea Britanie numesc exportul de rachete balistice iraniene către Rusia drept „amenințare directă la adresa securității europene”

Cele trei țări au condamnat exportul de rachete balistice iraniene către Rusia și au declarat că vor lua măsuri imediate pentru a anula acordurile bilaterale privind serviciile aeriene cu Iranul. 

„Guvernele Franței, Germaniei și Regatului Unit condamnă ferm exportul Iranului și achiziționarea de către Rusia de rachete balistice iraniene. Aceasta este o nouă escaladare a sprijinului militar al Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și va vedea rachetele iraniene ajungând pe pământul european, sporind suferința poporului ucrainean. Acest act este o escaladare atât a Iranului, cât și a Rusiei și este o amenințare directă la adresa securității europene.”

„E3 a fost clar în mod privat și public că vom lua măsuri noi și semnificative împotriva Iranului dacă transferurile ar avea loc. Acum avem confirmarea că Iranul a făcut aceste transferuri. Vom lua măsuri imediate pentru a anula acordurile bilaterale privind serviciile aeriene cu Iranul. În plus, vom urmări desemnarea unor entități și persoane semnificative implicate în programul de rachete balistice al Iranului și transferul de rachete balistice și alte arme către Rusia. De asemenea, vom lucra la impunerea de sancțiuni împotriva Iran Air.

E3 coordonează îndeaproape răspunsul nostru puternic la aceste transferuri cu partenerii noștri europeni și internaționali. Solicităm Iranului să înceteze imediat orice sprijin pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei și să oprească dezvoltarea și transferurile rachetelor sale balistice”, se arată în declarație.

Iranul a negat că ar furniza arme Rusiei pentru războiul său din Ucraina

„Iranul consideră că furnizarea de asistență militară părților implicate în conflict — care duce la creșterea numărului de victime umane, distrugerea infrastructurii și îndepărtarea de negocierile pentru încetarea focului — este inumană.

„Astfel, Iranul nu doar că se abține de la astfel de acțiuni, dar îndeamnă și alte țări să înceteze furnizarea de arme părților implicate în conflict", se arată într-o declarație recentă a misiunii Iranului la Națiunile Unite. 

Informații despre presupusele transferuri au început să apară în weekend, cu rapoarte conform cărora serviciile de informații americane indicau că acestea sunt în desfășurare, potrivit unor persoane familiarizate cu situația, care au vorbit sub protecția anonimatului.

SUA și aliații săi au avertizat Iranul timp de luni de zile să nu transfere rachete balistice către Rusia.

„Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică în sprijinul Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și ar duce la uciderea unui număr mai mare de civili ucraineni”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close