Antena 3 CNN Externe Hegseth neagă transmiterea planurilor de război pe un grup în care era și un jurnalist. Casa Albă spune că mesajele par a fi autentice

Hegseth neagă transmiterea planurilor de război pe un grup în care era și un jurnalist. Casa Albă spune că mesajele par a fi autentice

Andrei Paraschiv
3 minute de citit Publicat la 12:17 25 Mar 2025 Modificat la 13:10 25 Mar 2025
Pete Hegseth
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat marţi că "nimeni nu trimitea prin SMS planuri de război" în cadrul unei discuții prin aplicaţia Signal, între înalți funcționari ai administrației Trump. FOTO: Getty Images

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat marţi că "nimeni nu trimitea prin SMS planuri de război" în cadrul unei discuții prin aplicaţia Signal, între înalți funcționari ai administrației Trump, negând astfel scurgerea de informaţii către jurnalistul Jeffrey Goldberg, anunţă The Kyiv Independent.

"Vorbiți despre un așa-numit jurnalist înșelător și foarte discreditat care și-a făcut o profesie din a vinde păcăleli", a declarat secretarul apărării pentru Fox News

Declarația vine în contextul în care Jeffrey Goldberg, redactor-șef al Atlantic, a susținut luni că a fost adăugat din greșeală la o discuție privată pe Signal, în care oficiali ai administrației Trump discutau despre planurile de lovituri asupra Yemenului.

În ciuda negării lui Hegseth, scurgerea de informații a fost confirmată indirect de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, care a declarat că chat-ul "pare să fie autentic". Administrația investighează modul în care un "număr inadvertit" a fost adăugat la grup, a adăugat el.

Potrivit lui Goldberg, la 11 martie, cu patru zile înainte de atacul militar american asupra Yemenului, a primit un mesaj pe Signal de la un utilizator numit "Michael Waltz", omonimul consilierului pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump.

După ce a acceptat solicitarea, el s-a trezit într-un chat numit "Houthi PC small group" (N.r. - PC referindu-se la Principals Committee, un organism decizional în domeniul securității naționale a SUA).

Waltz, o fostă Beretă Verde și congresman din Florida, a fost un susținător vocal al reducerii ajutorului militar american pentru Ucraina, susținând că națiunile europene ar trebui să poarte mai multă responsabilitate. Numirea sa în funcția de consilier pentru securitate națională al lui Trump a stârnit îngrijorări cu privire la o schimbare în abordarea Washingtonului față de Ucraina și NATO.

Chat-ul ar fi inclus 18 conturi cu nume care corespund unor oficiali americani de rang înalt, inclusiv Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio, directorul serviciilor naționale de informații Tulsi Gabbard, directorul CIA John Ratcliffe și consilierul lui Trump, Steve Witkoff.

Gabbard este o fostă democrată și veterană a Gărzii Naționale a Armatei, care a preluat relatările Rusiei cu privire la Ucraina. Hegseth este o personalitate Fox News și un fost ofițer al armatei care acum ocupă funcția de secretar al apărării, deși nu are experiență de conducere militară la nivel înalt.

Mesajele din chat detaliau planificarea și discutarea atacului din 15 martie asupra Yemenului, ceea ce l-a determinat pe Goldberg să concluzioneze că grupul era real.

Trump a negat ulterior că ar fi avut cunoștință de incident. "Nu știu nimic despre asta. Nu sunt un mare fan al Atlanticului. Pentru mine, este o revistă care iese din afaceri. Nu este o revistă prea bună. Dar nu știu nimic despre asta", a spus el în cadrul unei ședințe de informare.

Incidentul a stârnit comparații cu controversele din trecut privind securitatea, în special utilizarea de către Hillary Clinton a unui server privat de e-mail în timp ce era secretar de stat între 2009 și 2013. FBI a investigat-o pe Clinton pentru gestionarea de informații clasificate prin e-mail privat, concluzionând în 2016 că aceasta a fost "extrem de neglijentă", dar nu a comis o infracțiune care să poată fi urmărită penal. Unii democrați au subliniat ceea ce ei consideră a fi ipocrizie, având în vedere apelurile anterioare ale lui Trump pentru pedepsirea severă a lui Clinton în legătură cu practicile sale de e-mail.

"Știți ce nu a făcut Hillary Clinton? Să posteze planuri de război pe e-mailul ei", a declarat congresmanul Jim Himes din Connecticut, membru de rang înalt al Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, potrivit Politico, citat de The Kyiv Independent.

Clinton a reacționat pe X cu o scurtă postare, spunând "cred că glumești".

Experții juridici intervievați de Atlantic au sugerat că acțiunile lui Waltz ar putea constitui o încălcare a legilor care reglementează gestionarea informațiilor privind apărarea națională.

Scurgerea de informații din chat-ul Signal vine pe fondul eforturilor mai ample ale lui Trump de a remodela politica externă a SUA, în timp ce administrația sa se confruntă cu războaiele din Ucraina și  Orientul Mijlociu, încercând în același timp să redefinească angajamentele de securitate globală ale Americii.

×
x close