
Donald Trump a vorbit, luni seară, pentru prima oară despre situația de securitate generată de includerea accidentală a unui jurnalist în grupurile secrete de comunicare de la Casa Albă, acesta primind informații despre iminentul atac al armatei americane împotriva rebelilor Houthi. Președintele american a părut că nu știe despre ce e vorba când a răspuns la întrebarea unui alt jurnalist - „Îmi vorbiți despre asta pentru prima dată”, a fost răspunsul lui Trump, după ce s-a angajat în noi critici și insulte la adresa publicației The Atlantic, de unde provenea jurnalistul introdus în comunicările secrete.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat, tot luni, că „președintele continuă să aibă cea mai mare încredere în echipa sa de securitate națională, inclusiv în consilierul său, Mike Waltz”.
Administrația Trump a recunoscut că redactorul-şef al revistei The Atlantic a fost inclus din greşeală într-un grup de discuţii al unor oficiali americani de rang înalt, pe serviciul de mesagerie Signal, grup consacrat pregătirilor pentru atacuri aeriene împotriva rebelilor Houthi din Yemen.
Donald Trump a susţinut, anterior, că „nu ştie nimic” despre dezvăluirea accidentală unui jurnalist de informaţii ultra-confidenţiale privind operaţiuni militare americane.
Trump nu părea să știe nimic despre situație
Donald Trump: Nu știu nimic despre acest lucru. Eu nu sunt un mare fan al The Atlantic. Pentru mine e un ziar care e în pragul falimentului, cred că nici nu prea mai e un ziar. Spuneți că au avut ce?
Reporter: Au folosit Signal și au avut acces la materiale sensibile...
Donald Trump: În legătură cu ce?
Reporter: Cu rebelii Houthi.
Donald Trump: Vă referiți la atacurile împotriva lor? Nu pare să fi fost foarte eficace pentru că atacul a fost foarte eficace, vă pot spune. Ce-mi spuneți dumneavoastră acum aud pentru prima oară.
Ce informații secrete a primit jurnalistul The Atlantic
„Lumea a aflat cu puțin timp înainte de ora 2:00 (ora coastei de est a SUA; Eastern Time - n.red.), pe 15 martie, că Statele Unite bombardează ținte Houthi în Yemen.
Eu, însă, știam că atacul urmează să aibă loc cu două ore înainte ca primele bombe să cadă. Motivul pentru care am știut acest lucru este că Pete Hegseth, secretarul apărării, mi-a trimis prin SMS planul de război la ora 11:44.
Planul includea informații precise cu privire la arme, ținte și sincronizare”, se arată în povestea jurnalistului, relatată pe larg în The Atlantic.
Într-o primă reacție la incident, administrația Trump a comunicat că mesajele Signal trimise jurnalistului Jeffrey Goldberg într-un grup de chat privind atacurile făcute de SUA în Yemen par a fi autentice.
„Acesta pare a fi o înlănțuire de mesaje autentice. Analizăm modul în care a fost făcută o adăugire neconformă în acest lanț.
Comunicarea reprezintă o demonstrație a coordonării politice profunde și atente între oficiali de rang înalt.
Succesul continuu al operațiunii împotriva Houthi demonstrează că nu au existat amenințări la adresa trupelor sau a securității naționale”, a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă pentru CNN. Bombardamentele SUA asupra rebelilor pro-Iran din Yemen au început exact la momentul prevăzut în chatul Signal.
Avocați din domeniul securității naționale consultați de The Atlantic au declarat că operațiunea de coordonare a loviturilor militare prin intermediul aplicației Signal a încălcat, probabil, mai multe prevederi din legislația americană referitoare la spionaj.
Aplicația nu este aprobată de guvern pentru schimbul de informații clasificate. CNN mai scrie că Mike Waltz a setat mesajele să dispară după un interval de una sau patru săptămâni, ceea ce ar putea încălca legile federale care impun păstrarea comunicărilor oficiale.