Sute de obiective militare rusești se află încă în raza de acțiune a armelor occidentale puse la dispoziția forțelor ucrainene de către Occident, scriu analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Mențiunea vine în contextul în care forțele ruse și-au mutat mare parte din aeronavele militare în baze dincolo de raza de acțiune a rachetelor Storm Shadow și ATACMS, scrie Ukrainskaia Pravda.
Rusia a transferat 90% din aeronavele sale militare în baze aflate dincolo de raza de acțiune a rachetelor ATACMS, a declarat un oficial american pentru Wall Street Journal. Astfel, lovirea în adâncul Rusiei cu ATACMS nu are sens strategic, a susținut oficialul.
Politica SUA continuă să restricționeze Ucraina să folosească ATACMS pentru a lovi nu mai puțin de 245 de obiecte militare și paramilitare rusești cunoscute – dintre care doar 16 (6,5%) sunt baze aeriene. Oficialii ucraineni se pregătesc să prezinte înalților oficiali americani o listă de ținte din Rusia pe care oficialii ucraineni cred că armata Kievului ar putea să le lovească dacă Washingtonul și-ar ridica restricțiile.
Cel puțin 225 de obiective cunoscute se află în raza ATACMS, dar nu în raza HIMARS, notează ISW. Cel puțin 209 din 245 (peste 85%) obiective militare rusești cunoscute în raza de acțiune a ATACMS nu sunt baze aeriene, arată experții militari.
Experții ISW au întocmit o hartă interactivă a țintelor militare cunoscute pentru a arăta cum restricțiile SUA privind utilizarea rachetelor ATACMS limitează capacitatea Ucrainei de a lovi infrastructura militară critică din Rusia. ISW a subliniat că deși Rusia a mutat aeronavele din 16 baze aeriene rusești, sute de alte ținte militare rămân în raza de acțiune ATACMS.
Sistemele de rachete tactice americane (ATACMS) au o rază de acțiune de aproximativ 165-300 de kilometri. SUA au furnizat pentru prima dată ATACMS cu rază lungă de acțiune Ucrainei în martie 2024. Rusia a răspuns la primirea ATACMS de către Ucraina prin mutarea majorității aeronavelor sale dincolo de raza de acțiune a rachetelor, a declarat oficialul anonim pentru WSJ, citând un nou raport al serviciilor secrete americane. Oficialul american citat de WSJ a mai spus că forțele ucrainene ar putea avea mai mult succes în lovirea bazelor aeriene rusești folosind propriile drone cu rază lungă de acțiune.
Ucraina a intensificat producția internă de apărare pentru a atinge ținte cheie în Rusia, fără a ține cont de restricțiile occidentale. Zelenski a dezvăluit că Ucraina a dezvoltat o dronă cu rachetă de fabricație internă, Palianîția. El a spus că a fost deja folosit împotriva Rusiei.
Kievul a primit o serie de rachete cu rază lungă de acțiune de la parteneri, cum ar fi ATACMS fabricate în SUA, Storm Shadow din Marea Britanie sau SCALP/T din Franța. Impactul lor potențial este limitat de restricțiile occidentale privind atacurile pe teritoriul rus.
Rusia folosește în mod regulat rachete balistice precum Iskander-M sau Kinjal în atacuri împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene.