Aurelian Ciocan, doctor în vorbirea de performanță și profesor în comunicare, a analizat, la Antena 3 CNN, cum s-au prezentat Kamala Harris şi Donald Trump la dezbaterea prezidențială. Specialistul a indicat o mișcare scenică diferită la Harris care s-a adaptat imediat pentru a se face văzută şi auzită de Trump, chiar dacă acesta a evitat total contactul vizual. Însă, pe parcursul dezbaterii, au existat şi o serie de emoții şi trăiri puternice care i-ar fi trădat pe cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA.
„Aș spune că este o intrare în scenă foarte ciudată, adică vedem două personaje foarte bine conturate. Un joc așa de-a șoarecele și pisica în care Kamala Harris încearcă să-i prindă privirea lui Donald Trump. Donald Trump a intrat în scenă dorind 100% să evite contactul vizual, să nu se uite la Kamala Harris și practic s-a văzut nevoită cumva să schimbe traseul și mersul pentru a se băga sub nasul lui şi a se face văzută.
A făcut o mișcare scenică diferită, adică ei ar fi trebuit să întâlnească în față, cumva jos. A vrut să o evite complet vizual, ea a început să-l caute. L-a primit ca o gazdă Kamala Harris. Din această intrare în scenă aș spune că ea a ieșit cumva câștigătoare. Ea a dominat. Deși îl știm pe Donald Trump, o persoană care domină cel puțin în salutul pe care îl face de obicei cu liderii lumii. El inițiază salutul, are această bătaie pe umăr pentru cel cu care salută și ține mult la acest salut. Acum a refuzat să-l facă", a spus specialistul.
Gesturile Kamalei Harris la dezbatere: L-a ascultat activ
„Vedem un Donald Trump diferit decât cel pe care îl cunoșteam, un Donald Trump retras, un Donald Trump care a vorbit mai rar, mai încet, cu vocea coborâtă. Kamala Harris pe de altă parte, aș zice că a plusat un pic pe limbaj non-verbal. Asta nu înseamnă neapărat că a ieșit câștigătoare din acest lucru, pentru că expresiile ei, expresiile feței, gesturile, felul în care îl asculta uneori puteau să trădeze cumva și o nervozitate.
Dar ce a făcut interesant Kamala Harris, a făcut un act de normalitate, aș zice în comunicare. Și-a ascultat partenerul de scenă, de duel, de dezbatere și îl asculta și atunci când el vorbea, asculta activ, se uita către el și se uita către el și atunci când vorbea cu el și adresa acuze, îi spunea anumite lucruri pe care i le spunea uitându-se în față.
Gesturile lui Donald Trump la dezbatere: A evitat contactul vizual
Cu toate astea, Donald Trump a evitat complet acest contact vizual. Și aici ar fi o bifurcație a acestor variante, de cum o joci atunci când ești pe o scenă. Faptul că eviți contactul vizual poate să-ți aducă și avantaje, adică nu te lași surprins, practic îți arată o doză cumva de dispreț, că te domini, pentru că nu mă interesează ceea ce spui tu. Dar poate să arate și o frică de a te privi în ochi, o frică de a vedea-n ochii tăi, curaj, putere. Lucruri care ar putea să mă facă într-un fel să fiu mai slab sau mai fricos.
Reacțiile sunt bune de altfel, adică surprinderea, emoția, entuziasmul se pot vedea pe fața mea, doar că ea a încercat cumva să pluseze. Pare genul de persoană care își știe cumva atuurile, dar nu a putut să le și arate, pentru că poate nu are atât de multă experiență scenică așa cum are Donald Trump. Poate că n-a fost expusă atât de mult în astfel de antrenamente și de situații în care ar trebui să se joace cumva cu emoțiile, să vadă cât de puternice și de intense sunt trăirile", a spus Aurelian Ciocan, doctor în vorbirea de performanță și profesor în comunicare.
Sondaj CNN. Cine a câștigat dezbaterea Trump-Harris în opinia americanilor care au urmărit confruntarea
Votanții înregistrați care au urmărit, marți, dezbaterea dintre Donald Trump și Kamala Harris spun, în proporție de 63%, față de 37%, că vicepreședinta americană a avut o performanță mai bună și că a câștigat dezbaterea, conform unui sondaj CNN.
Înainte de dezbatere, urmăritorii americani erau împărțiți 50-50 între cine credeau că va câștiga dezbaterea.
Rezutatele sondajului reflectă opiniilor votanților care au urmărit dezbaterea și nu sunt reprezentative față de opinia întregului electoral.
Urmăritorii dezbaterii sunt un public mai degrabă republican, față de media națională.
Totuși, rezultatele marchează o schimbare semnificativă de atitudine față de luna iunie, când 67% dintre urmăritori spuneau că Trump l-a învins pe Biden. În 2016 și 2020, Clinton și, respectiv, Biden au fost văzuți drept victorioși în dezbaterile cu Trump.