Antena 3 CNN Externe Concluzii după dezbaterea prezidențială americană. Cum a picat Donald Trump în toate capcanele întinse de Kamala Harris

Concluzii după dezbaterea prezidențială americană. Cum a picat Donald Trump în toate capcanele întinse de Kamala Harris

Donald Trump ii strange mana Kamalei Harris.
Kamala Harris și Donald Trump au dat mâna la începutul dezbaterii, un moment neașteptat pentru urmăritori. Foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    11 Sep 2024   •   07:00

Vreme de o oră și 45 de minute cât a durat dezbaterea prezidențială Trump-Harris, vicepreședinta americană a părut că are constant inițiativa și că îl atrage pe fostul președinte în capcane. De cealaltă parte, Trump a căzut în fiecare dintre capcanele lui Harris și a părut incapabil să se abțină de la a se arunca, așa cum s-au temut apropiații săi, în discursuri lungi și incoerente despre graniță, imigranți care „mănâncă pisici și câini” sau despre copii „executați după naștere” în spitale.

Harris a părut încă de la începutul dezbateri concentrată pe o strategie atent pregătită – cu fiecare replică să-i provoace lui Trump o reacție emoțională care să-l aducă pe fostul președinte mai aproape de implozia pe care ambele campanii o așteptau.

Harris i-a spus lui Trump că liderii lumii râd de el, că generalii armatei americane îl numesc „o rușine” sau că deciziile sale de politică externă demonstrează „slăbiciune”.

Folosind o mai veche replică dintr-una din emisiunile prezentate de Trump pe vremuri, Harris i-a transmis fostului președinte că „a fost concediat de 81 de milioane de americani”.

Tactica a mers și mai bine în momentul în care Harris i-a îndemnat pe americani să meargă la mitingurile lui Trump pentru a pleca acasă „epuizați și plictisiți”.

Trump a răspuns imediat - „Oamenii nu pleacă de la mine de la mitinguri. Avem cele mai mari mitinguri, cele mai incredibile mitinguri din istoria politicii” – în stilul caracteristic și cu efectul sperat de Harris.

Fostul președinte a avut o prestație care a adus aminte de dezbaterile cu Biden din 2020 – Trump a fost zgomotos, incoerent și agresiv în limbaj – a repetat des minciunile privind alegerile din 2020, a promovat o teorie a conspirației conform căreia imigranții „mănâncă animale de companie în Ohio”, a repetat una dintre minciunile sale preferate – că medicii execută copii nou-născuți în spitale sau că se fac avorturi la nouă luni.

Moderatorii au încercat de mai multe ori să corecteze afirmațiile false sau înșelătoare ale fostului președinte.

Când i s-a spus despre susținerea că imigranții mănâncă pisici și câini că este un fals grosolan, Trump a spus că așa a văzut „la televizor”.

„Liderii lumii râd de el. Putin l-ar mânca la prânz”

Atacurile Kamalei Harris pe partea de politică externă au fost menite să trezească în Trump furia și să-l momească pe fostul președinte să se lanseze într-un atac în care să se prezinte din nou ca un adversar al NATO și al apărării Ucrainei. 

Trump a mușcat imediat momeala. După ce Harris i-a spus că „liderii lumii râd de el” și că Putin e un dictator care „l-ar mânca la prânz” pentru că este „slab” și are o politică externă „greșită”, Trump a replicat folosind afirmațiile sale mai vechi.

Fostul președinte a spus că SUA este „păcălită” de Europa și că NATO trebuie să funcționeze pe bază de tranzacție - „le-am spus celor din Europa că dacă nu plătesc nu-i mai apărăm”.

„Liderii mondiali râd de Donald Trump. Liderii militari spun că e o rușine. Iar când vorbești în felul acesta într-o dezbatere prezidențială, ne faci să credem că poate acest candidat (Trump - n. red.) nu are temperamentul sau abilitatea de a nu se induce singur în confuzie. Poporul american merită mai mult.

Toți dictatorii abia așteaptă să fie ales Donald Trump pentru că știu că îl pot manipula și folosi”, a spus Harris.

„Dacă Trump era președinte, Putin era la Kiev acum. Agenda lui Putin nu e doar despre Ucraina, de aceea aliații noștri europeni sunt atât de bucuroși că Trump nu e mai președinte. El nu înțelege de ce e NATO cea mai importantă alianță din lume. Putin te-ar mânca la prânz”, a continuat ea.

„Vreau ca războiul să se oprească, să salvez oameni. Ce se întâmplă în Ucraina e mult mai rău decât cifrele voastre false pe care le primiți în presă. Ei nu cer Europei, un beneficiar mult mai mare decât noi, să plătească.

Tu și Biden nu aveți curaj să cereți Europei să plătească. Le-am spus – ori plătiți, ori nu vă mai apărăm. Ar trebui forțați să plătească. Vreau să termin războiul, îi cunosc bine și pe Zelenski și pe Putin. Ei îl respectă pe președintele vostru, nu-l respectă pe Biden. Eu termin războiul înainte să devin președinte, de când voi fi ales îi aduc împreună și-l termin”, i-a replicat Trump.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close