Antena 3 CNN Externe Filmul cu Sebastian Stan care l-a scos din minți pe Donald Trump împarte America în două

Filmul cu Sebastian Stan care l-a scos din minți pe Donald Trump împarte America în două

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 07:00 26 Oct 2024 Modificat la 11:17 26 Oct 2024
Sebastian Stan
Actorul de origine română Sebastian Stan a fost numit "gunoi uman" de Donald Trump, pe care l-a interpretat în The Apprentice. Sursă foto: Hepta

Filmul The Apprentice (Ucenicul), în care actorul de origine română Sebastian Stan îl joacă pe Donald Trump, a fost un pariu dinainte pierdut cu publicul american, relevă un material publicat în The Guardian.

În schimb, această producție se descurcă decent în Europa.

Comentatorul publicației britanice îl citează pe scenaristul Gabriel Sherman: "Este povestea universală a ucenicului care îl depășește pe maestru. Sper ca oamenii să o poată recepta în legea ei și să nu-și aducă (la film) tot bagajul politic."

Însă exact asta s-a întâmplat în SUA: americanii, în general, nu sunt dispuși să lase deoparte politica atât de aproape de alegeri. Ei s-au dus să vadă filmul dând curs afilierii lor politice. 

Trump însuși a scris pe rețeaua sa, Truth Social, următoarea "cronică" despre pelicula care prezintă ascensiunea sa și apogeul imperiului său imobiliar: "Un demers ieftin, defăimător și dezgustător din punct de vedere politic, scos chiar înainte de alegerile prezidențiale din 2024, pentru a încerca să afecteze cea mai mare mișcare politică din istoria țării noastre".

Merită adăugat că liderul republican i-a acordat atenție specială actorului român care a jucat rolul său, numindu-l "gunoi uman" pe Sebastian Stan.

În aceste condiții, nu este de mirare că cei mai mulți spectatori ai filmului au provenit din zonele urbane mari cu afiliere liberală, precum New York, Los Angeles, Chicago, San Francisco și Washington, D.C.

Eșec la Box Office pentru The Apprentice

The Apprentice a obținut doar 1,6 milioane de dolari în 1.740 de cinematografe din Statele Unite în timpul weekendului de deschidere. Este un eșec pentru un film cu aspirații mari, care a avut o premieră spectaculoasă și a beneficiat de recenzii pozitive la Festivalul de Film de la Cannes.

În afara SUA, unde oamenii nu se gândesc la Donald Trump în fiecare zi, lucrurile au mers ceva mai bine.

Producția regizorului Ali Abbasi a raportat încasări de 835.000 de dolari în weekendul de deschidere în Marea Britanie, situându-se în urma filmelor The Wild Robot și Smile 2.

În Franța, suma a depășit 623.000 de dolari, după proiecțiile în 319 săli de cinema.

"The Apprentice" a avut dificultăți în a găsi distribuție, parțial din cauza influenței politice a lui Trump și parțial din cauza reținerilor proprii ale pieței de profil.

La câteva zile după premieră, au apărut informații conform cărora principalul finanțator al filmului, compania Kinematics, fondată de ginerele miliardarului Dan Snyder, donator al lui Trump, s-ar fi opus unei scene ce prezintă presupusul viol al magnatului imobiliar asupra soției sale, Ivana (interpretată de Maria Bakalova).

Între timp, echipa de avocați a lui Trump a emis un ordin de suspendare a difuzării, amenințând cu acțiuni în instanță, ceea ce, potrivit realizatorilor filmului, a produs efectul scontat asupra celor mai importanți distribuitori și a celor mai mari servicii de streaming din SUA, care au ignorat pelicula.

Distribuitorul american Briarcliff a avut doar cinci săptămâni pentru a comercializa filmul. La asta s-a adăugat refuzul rețelelor TV americane de a difuza reclame la "The Apprentice" în timpul dezbaterilor politice, dar și îndemnul la boicot din partea unor figuri republicane precum Mike Huckabee.

Regizorul filmului The Apprentice:  "O șansă de a critica darwinismul social din societatea americană"

Regizorul iranian Abbasi și-a caracterizat opera drept "o șansă de a critica darwinismul social încorporat în societatea americană, care nu a venit cu Trump și nu se va termina cu Trump".

Potrivit cronicarului The Guardian, The Apprentice este, până la urmă, o perspectivă externă, non-americană asupra lui Donald Trump, probabil cel mai faimos american în viață.

Este, în general, un film bine realizat și jucat, fiind, de asemenea, consecvent în corectitudinea factuală. Pe de altă parte, în pofida bunelor intenții artistice, The Apprentice este întâmpinat - din motivele amintite mai sus - cu priviri opace și urechi surde în America, conchide jurnalistul publicației britanice.

×
Parteneri
x close