Antena 3 CNN Externe Extrema dreaptă germană încearcă să „confiște” atacul brutal din Solingen și să-l folosească pentru a câștiga alegerile din septembrie

Extrema dreaptă germană încearcă să „confiște” atacul brutal din Solingen și să-l folosească pentru a câștiga alegerile din septembrie

Politisti germani
AfD încearcă să folosească tragedia de la Solingen în scop politic. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    24 Aug 2024   •   21:51

Atacul brutal cu cuțitul din orașul german Solingen, în care au murit trei oameni, a reaprins dezbaterea cu privire la securitatea publică din Germania, cu o săptămână înainte de alegeri locale cruciale în estul țării, relatează Politico. Partidul AfD, de extremă dreapta, încearcă să confiște tragedia și să o transforme într-o sursă de capital politic.

Sâmbătă, poliția încă se afla în căutarea autorului atacului. Acesta a ucis trei oameni și a rănit alți opt, vineri seară. Un tânăr de 15 ani a fost arestat pentru suspiciuni că a fost implicat în pregătirea atacului, însă procurorii spun că încă se continuă căutările pentru autorul crimelor.

Nu există informații oficiali cu privire la atacator, motive sau originile sale, însă neo-fasciștii AfD încearcă să acrediteze ideea că atacul a fost comis de un migrant.

„Germani, turingieni, chiar vă doriți să vă obișnuiți cu aceste lucruri? Eliberați-vă, puneți capăt, într-un final, căii forțate a multiculturalizării”, a transmis pe Twitter principalul candidat al AfD în land-ul Thuringen. Bjorn Hocke sper să fie ales în alegerile din 1 septembrie. Land-ul învecinat, Saxonia, va desfășura și el alegeri.

Hocke, care conduce în sondaje în Thuringia, îi îndeamnă pe oameni să „voteze pentru schimbare” și să „trimită partidele-cartel responsabile în deșert”.

AfD a ieșit la atac nu doar împotriva partidelor din coaliția guvernamentală, cu precădere SPD-ul lui Olaf Scholz, ci și împotriva alianței de dreapta, CDU/CSU și a alianței de extremă-stânga Sahra Wagenknecht. Cele două din urmă sunt principalii rivali ai AfD în alegerile din septembrie.

Cancelarul Olaf Scholz a cerut, sâmbătă, ca autorul atacului să fie aspru pedepsit, promiţând, în acelaşi timp, sprijin oraşului din vestul Germaniei.

„Nu putem accepta aşa ceva în societatea noastră şi nu ne vom obişnui niciodată cu asta. Trebuie să acţionăm cu toată rigoarea legii”, a afirmat Scholz în timpul unui eveniment la Stahnsdorf, landul Brandenburg, lângă Berlin.

„Sperăm ca vieţile celor răniţi să fie salvate. Suntem alături de rudele răniţilor şi a celor decedaţi, şi alături de întreg oraşul”, a mai spus el.

La rândul său, ministra de interne germană, Nancy Faeser, a declarat că autorităţile germane fac tot posibilul pentru găsirea autorului şi pentru a clarifica motivul crimei.

Atacul de vineri crește, astfel, presiunea politică pentru că riscă să alimenteze narativul extremeid-drepte, conform căruia guvernul Scholz vorbește prea mult și acționează prea puțin.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close