Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron, înaintea alegerilor din Republica Moldova: Au de ales între modelul rusesc și cel european

Emmanuel Macron, înaintea alegerilor din Republica Moldova: Au de ales între modelul rusesc și cel european

Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron. Sursa foto: Profimedia Images
de I.C.    |    17 Oct 2024   •   20:37

Președintele francez Emmanuel Macron spune că Republica Moldova are de făcut o alegere simplă pe 20 octombrie,  în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional - fie se îndreaptă spre un model rusesc, fie alege modelul european, potrivit publicației Realitatea.md.

Macron a oferit un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”.

În cadrul interviului, președintele francez a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

×
Parteneri
x close