Antena 3 CNN Externe Echipajul Polaris Dawn a revenit pe Pământ. Misiunea spațială privată a făcut istorie după o călătorie de cinci zile pe orbită

Echipajul Polaris Dawn a revenit pe Pământ. Misiunea spațială privată a făcut istorie după o călătorie de cinci zile pe orbită

costum spatial alb cu aspect futurist, al lui Elon Musk.
Misiunea Polaris Dawn a făcut istorie după ce a ajuns la o altitudine mai mare decât cea la care au mai călătorit vreodată oameni în ultimele cinci decenii. Foto: SpaceX
de Adrian Dumitru    |    15 Sep 2024   •   11:05

Echipajul misiunii SpaceX Polaris Dawn a ajuns în siguranță înapoi pe Pământ, duminică, după o misiune de cinci zile pe orbita planetei, perioadă în care a avut loc și primul spacewalk comercial, relatează CNN. Capsula Crew Dragon a coborât în Golful Mexicului, duminică, aproape de coasta Dry Tortugas, din statul Florida.

Misiunea Polaris Dawn a făcut istorie după ce a ajuns la o altitudine mai mare decât cea la care au mai călătorit vreodată oameni în ultimele cinci decenii.

O ieșire în spațiu a fost realizată la începutul zilei de joi și a marcat și prima oară când se face un astfel de lucru de o misiune privată. Totuși, revenirea pe Pământ este una dintre cele mai periculoase părți ale oricărei misiuni spațiale.

Pentru a reveni în siguranță pe Pământ, capsula Crew Dragon a trecut prin ceea ce se numește „arderea de-orbitală”, orientându-se într-o poziție bună pentru a pătrunde prin cea mai groasă parte a atmosferei terestre.

În această parte a călătoriei, nava a atins temperaturi uriașe – de până la 1.900 de grade Celsius – din cauza presiunii și a frecării de aer în timp ce călătorea la peste 27.000 de kilometri pe oră. Echipajul a stat, însă, la temperaturi confortabile, protejat fiind de scutul termic al capsulei.

Frecarea de aer a micșorat viteza vehiculului, înainte ca echipajul să folosească parașutele speciale care i-au micșorat și mai mult viteza înainte de a cădea în siguranță în ocean.

În acest timp, echipele de salvare vor merge spre locul unde a ajuns capsula pentru a o scoate din ocean și pentru a-i duce în siguranță pe membrii echipajului într-o barcă specială, cunoscută cu numele de „cuibul dragonului”.

Ultimele verificări de siguranță se vor desfășura, apoi, înainte ca echipajul să poată reveni pe uscat.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close