Antena 3 CNN Externe După ce l-a comparat pe Erdogan cu Saddam Hussein, Israelul cere acum NATO excluderea Turciei

După ce l-a comparat pe Erdogan cu Saddam Hussein, Israelul cere acum NATO excluderea Turciei

Israel Katz
Ministrul israelian de externe Israel Katz a cerut NATO să excludă Turcia. FOTO: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iul 2024   •   13:17

Ministrul israelian de externe Israel Katz a cerut NATO să excludă Turcia după ce preşedintele Recep Erdogan a ameninţat că ţara sa ar putea intra în Israel aşa cum a făcut-o în Libia şi Karabah în trecut.

"În lumina ameninţării preşedintelui turc Erdogan de a invada Israelul şi a retoricii sale periculoase, ministrul de externe Israel Katz a dat instrucţiuni diplomaţilor să angajeze urgent contacte cu toţi membrii NATO, făcând apel la condamnarea Turciei şi solicitând excluderea sa din alianţă", a precizat Ministerul de Externe israelian, citat de Agerpres.

Ministrul de externe israelian, Israel Katz, i-a transmis și un avertisment preşedintelui turc, Recep Erdogan, și l-a comparat cu Saddam Hussein. "Erdogan o ia pe urmele lui Saddam Hussein şi ameninţă cu un atac asupra Israelului", a scris Israel Katz pe platforma X. "Ar trebui să-şi aducă aminte ce s-a întâmplat acolo şi cum s-a sfârşit", a adăugat şeful diplomaţiei israeliene.

Duminică, Erdogan a ameninţat Israelul cu o intervenţie militară, menţionând acţiuni anterioare din Nagorno-Karabah şi Libia. "Aşa cum am intrat în Nagorno-Karabah, aşa cum am intrat în Libia, cu ei vom face acelaşi lucru", a declarat liderul turc la un eveniment al formaţiunii sale, Partidul dreptăţii şi dezvoltării (AKP), desfăşurat la Rize, pe litoralul Mării Negre.

Odată aliaţi regionali apropiaţi, relaţiile dintre Israel şi Turcia s-au deteriorat de mai bine de un deceniu. Schimburile comerciale au reuşit să facă faţă multor furtuni diplomatice, ajungând anual la miliarde de dolari, dar Turcia a anunţat în această lună că va opri toate relaţiile comerciale cu Israelul până când războiul se va încheia şi ajutorul va ajunge neobstrucţionat în Gaza. 

 

×
Subiecte în articol: turcia Israel NATO Recep Erdogan
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close