Antena 3 CNN Externe Donald Trump susține că a avut „cea mai bună prestație” la dezbaterea de marți. În privat, aliații săi îl contrazic

Donald Trump susține că a avut „cea mai bună prestație” la dezbaterea de marți. În privat, aliații săi îl contrazic

donald trump getty
Organizată de ABC News, dezbaterea televizată dintre Trump şi Harris a avut loc, marţi, în Philadelphia, statul Pennsylvania. Sursă foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    12 Sep 2024   •   12:27

Donald Trump, fost președinte SUA și actual candidat republican pentru un nou mandat neconsecutiv, a declarat, marți, la puțin timp după încheierea unei dezbateri prezidențiale în care s-a prezentat extrem de slab, că prestația sa „a fost cea mai bună de până acum”. Nu doar atât, în stilul său caracteristic, Donald Trump, a publicat în aceeași seară o mulțime sondaje online neștiințifice care susțineau că a „zdrobit-o” pe Kamala Harris.

„A fost cea mai bună dezbatere a mea, DINTOTDEAUNA, mai ales pentru că a fost TREI LA UNU”, scris Trump pe rețeaua sa socială, la câteva minute după ce dezbaterea s-a încheiat. Trump i-a criticat pe cei doi moderatori de la ABC pentru că l-au contrazis în mai multe momente când a mințit grosolan.

Trump a vorbit în același fel și în fața persoanelor din anturajul său și consilierilor la câteva ore după dezbatere, conform unor trei surse cu informații directe, care au fost de acord să dea detalii publicației New York Times sub rezerva anonimatului.

Trump a părut că jubilează după dezbatere, de parcă chiar credea ce spune cu privire la prestația sa de la dezbatere. Totuși, comportamentul său indică altceva.

Înainte de dezbaterea cu Biden din iunie, apropiații lui Trump i-au spus acestuia că ar trebui ca după dezbaterea să meargă în camera cu jurnaliști, pentru a da declarații post-dezbatere. Atunci, fostul președinte a respins această idee după ce a avut o prestație mult mai bună în fața unui Biden incoerent și pierdut. Atunci, Trump a realizat în mod corect că este mai bine să nu mai apară în fața jurnaliștilor și să lasă presa să-i dea knockout-ul final lui Biden.

De cealaltă parte, comportamentul său de marți și miercuri, după dezbaterea cu Harris, moment în care încearcă cu disperare să mai salveze ce poate fi salvat după o prestație-dezastru, arată că Trump însuși realizează că prestația sa a fost mai puțin decât optimă.

La o zi după dezbatere, consilierii și aliații săi au continuat să repete laudele publice la adresa sa,  însă recunosc, în privat, că fostul președinte a avut o seară foarte proastă și că situația a fost dezastruoasă față de apariția în fața lui Biden, în care Trump s-a afișat mult mai controlat, mai concis și mai coerent, în contrast cu rivalul său.

Kennedy: Harris a câștigat categoric

Una dintre excepții este cel mai nou aliat al lui Trump, Robert F. Kennedy Jr., care a recunoscut că Trump nu a performat la standarde.

„Vicepreședinta Harris a câștigat în mod categoric dezbaterea și în ce privește felul în care a vorbit, dar și în ce privește organizarea și pregătirea”, a spus Kennedy, adăugând că deși Trump „câștigă argumentul de substanță”, nu a fost capabil să îl articuleze.

Alți aliați ai lui Trump au ales să dea vina pe cei care l-au pregătit pe fostul președinte înainte de dezbatere.

În același timp, mulți dintre susținătorii săi își doresc ca „Don cel de teflon” (poreclă dată lui Trump care semnifică faptul că nu poate fi doborât de scandaluri, oricât de mari  ar fi – n. red.), candidatul care a supraviețuit a numeroase controverse și situații ridicole care l-ar fi scufundat rapid pe oricare alt candidat, să iasă neatins și din acest dezastru.

Chiar și așa, consilierii săi au început să se pregătească încă de aseară de un val de reacții negative în presă, dar și de o creștere ușoară în sondaje a Kamalei Harris.

Harris vrea o nouă dezbatere, Trump e circumspect

Campania Harris a cerut imediat o a doua dezbatere cu Trump, în timp ce fostul președinte s-a arătat circumspect.

„Motivul pentru care ai vrea o a doua dezbatere este pentru că ai pierdut, iar ei au pierdut”, a declarat Trump, marți seară, la Fox News, postul său aliat.

Începând de miercuri, Trump a început să atace și mai agresiv postul ABC, cerând inclusiv să le fie retrasă licența.

Dacă există, puțini dintre aliații sau consilierii lui Trump i-au împărtășit acestuia bucuria față de presupusa „victorie”. În fața fostului președinte - un personaj care urăște să fie contrazis sau criticat și care s-a înconjurat de oameni care-i spun doar ce vrea să audă – consilierii și aliații lui Trump repetă declarațiile sale că totul a fost grozav.

Mulți aliați și consilieri ai lui Trump care au vorbit în fața jurnaliștilor NYT sub condiția anonimatului, spun că au văzut noaptea de marți ca pe o uriașă oportunitate ratată. Trump a fost deseori pus în situația de a-și apăra politicile și acțiunile din timpul administrației sale și s-a grăbit să răspândească din nou conspirații ridicole de pe internet.

Echipa Trump spera că fostul președinte va fi cel care va avea inițiativa și o va pune la colț și în fața unor întrebări dificile pe Kamala Harris. În plan era inclusiv o întrebare de tipul celei puse de Ronald Reagan lui Jimmy Carter în 1980. Atunci, Reagan i-a întrebat pe americani în direct dacă viața lor e mai bună decât la începutul mandatului rivalului său democrat. Reagan a câștigat alegerile din 1980.

Trump a așteptat, însă, până la finalul dezbaterii pentru a pune o întrebare similară, însă mult diferită, care nu a lovit așa cum s-ar fi așteptat el.

O ultimă întrebare rămâne dacă va mai exista o a doua dezbatere sau dacă următoarea confruntare Harris-Trump va fi doar în secțiile de votare, pe 5 noiembrie. În 2020, fostul președinte a reușit să scape de problema unei prime dezbateri dezastruoase pentru că s-a îmbolnăvit de Covid și a fost spitalizat. Ulterior, și-a stabilizat situația cu o nouă dezbatere în octombrie, în care a prestat mult mai bine.

De această dată, e dificil de anticipat dacă Trump și echipa sa vor mai accepta o nouă dezbatere după catastrofa de marți.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close