Antena 3 CNN Externe „Donald Trump este o amenințare existențială pentru democrație”. Un faimos judecător republican anunță că o votează pe Kamala Harris

„Donald Trump este o amenințare existențială pentru democrație”. Un faimos judecător republican anunță că o votează pe Kamala Harris

Michael Luttig
Luttig este unul dintre cei mai importanți republicani care și-au anunțat sprijinul pentru Kamala Harris. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    19 Aug 2024   •   20:27

Michael Luttig, un judecător american pensionat, cunoscut drept un expert juridic conservator important, numit în funcție de președintele republican George H. W. Bush, și-a anunțat, luni, susținerea pentru vicepreședinta Kamala Harris în dauna lui Donald Trump, relatează CNN. Republicanul descrie candidatura fostului președinte Trump drept „o amenințare existențială la adresa democrației americane”.

Este pentru prima oară când Luttig, un republican veteran care a participat în două administrații ale GOP, va vota pentru candidatul democrat.

„În alegerile prezidențiale din 2024 avem doar un singur partid politic și un singur candidat care pot să preia mantia apărătorului și protectorului democrației, constituției și statului de drept americane.

Prin urmare, voi vota fără ezitare pentru candidatul Partidului Democrat la președinția Statelor Unite, Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris”, a transmis el într-un comunicat obținut în exclusivitate de CNN.

Luttig l-a convins pe Pence să confirme rezultatul din 2020

Luttig este faimos pentru rolul său de a-l convinge pe Mike Pence, pe atunci vicepreședinte al SUA, să sfideze ordinul ilegal al lui Trump și să certifice victoria lui Joe Biden în alegerile din 2020.

În mai multe mesaje scrise la solicitarea avocatului lui Pence, Luttig a descris în termeni duri care este raționamentul juridic pentru care Pence trebuie să respingă încercările lui Trump de a rămâne la Casa Albă, în ciuda faptului că pierduse alegerile.

De atunci, Luttig a devenit unul dintre cei mai vizibili critici ai lui Donald Trump. Prin susținerea oferită Kamalei Harris, Luttig argumentează că americanii trebuie să renunțe la votul partizan în aceste alegeri, pentru a evita revenirea lui Trump la Casa Albă, „un candidat complet nepotrivit”.

„Prin votul meu pentru Kamala Harris, recunosc că ideile ei despre politici publice sunt extrem de diferite de ale mele, dar nu mă interesează, în aceste alegeri, decât convingerile ei față de democrația americană, Constituție și domnia legii, așa cum consider că ar trebui să fie pentru toți americanii”, a mai spus Luttig.

Ruptură profundă între republicanii vechi și trumpiști

Respingerea categorică a lui Luttig față de Donald Trump și susținerea pentru Kamala Harris ilustrează clivajul profund dintre republicanii clasici din era Reagan sau Bush și Partidul Republican de astăzi, dominat de trumpiști.

Fostul judecător este la fel de critic și față de partid în ansamblu – spune despre Partidul Republican că, împreună cu Trump, „a lansat un război împotriva democrației americane” și că efectele corozive ale acestui război se vor simți peste generații.

„Din cauza susținerilor false, despre care știe că sunt false, ale fostului președinte, conform cărora a câștigat alegerile din 2020, milioane de americani nu mai au încredere în alegerile noastre naționale. Mulți dintre ei nu vor mai avea încredere niciodată.

Mulți americani, în special tineri, în mod tragic, au început să pună la îndoială ideea că democrația constituțională e cea mai bună formă de guvernământ pentru America.

Momentul deciziei pentru America a venit. E momentul ca toți americanii să fie fermi și să afirme dacă mai cred în democrație, în Constituție și în domnia legii”, a concluzionat Luttig.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close