Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 ANALIZĂ. Cursa prezidenţială din SUA s-a transformat dramatic după venirea Kamalei Harris. State cruciale în 2024 și ce arată sondajele

ANALIZĂ. Cursa prezidenţială din SUA s-a transformat dramatic după venirea Kamalei Harris. State cruciale în 2024 și ce arată sondajele

Adrian Dumitru
11 minute de citit Publicat la 07:00 13 Aug 2024 Modificat la 08:42 14 Aug 2024
Colaj Kamala Harris in stanga ?i Donald Trump in dreapta
Kamala Harris avansează consistent în statele cruciale în cele mai noi agregări de sondaje, în timp ce campania Trump încetineşte considerabil. Foto: Profimedia Images

Cursa prezidențială americană din acest an a promis încă de la început să fie aparte față de cele din anii trecuți – evenimentele neașteptate au fost în număr mare, iar acum, când pare că situația se stabilizează, dinamica în cifre a cursei ajunge la un echilibru diametral opus celui de la începutul și mijlocul perioadei electorale. Ieșirea din joc a președintelui Biden la sfârșitul lunii iulie a schimbat radical nu numai felul în care se raporteaza campaniile democrată și republicană una la cealaltă, ci și dinamica cursei pe cifre în cele șapte state competitive din acest ciclu electoral. Nu doar atât, spre deosebire de alți ani, selecția candidaților pentru vicepreședinte pare să aibă și ea un efect semnificativ.

Până la ieșirea lui Joe Biden din cursa prezidențială, pe 21 iulie, sondajele arătau un avantaj consistent pentru Donald Trump. Fostul președinte îl conducea pe actualul în toate statele competitive, dar și la nivel național, iar cursa părea că se îndreaptă spre un deznodământ clar.

Până la ieșirea sa din scenă, Joe Biden nu a reușit să mai preia inițiativa în sondaje, singurele sale rezultate pozitive fiind ușoare creșteri în Wisconsin și Michigan, acesta fiind, însă, în marja de eroare statistică.

Schimbarea candidatului democrat a fost elementul surpriză care a schimbat dinamica cursei și a pus o presiune neașteptată pe campania Trump, care până atunci nu doar că se complăcuse în ideea că alegerile sunt deja câștigate, dar își făcuse și o strategie exclusiv direcționată pe atacarea lui Joe Biden și a slăbiciunilor sale evidente – vârsta înaintată și numărul mare de gafe pe care președintele le făcuse în ultima vreme.

Venirea Kamalei Harris în poziția de candidată pentru prezidențiale a dat peste cap planurile campaniei Trump, obligând-o să caute o nouă strategie de atac. Nu doar atât, campania republicană s-a mai confruntat cu o problemă – dacă până atunci Trump fusese în centrul atenției constant, mai ales după tentativa de asasinat din Pennsylvania, atenția publică s-a mutat pe democrați și pe felul în care urma să se desfășoare procedura de numire a noului candidat.

De atunci, ascensiunea fără dificultăți a Kamalei Harris la vârful campaniei prezidențiale democrate, i-a energizat pe votanții democrați și a crescut masiv interesul pentru alegerile prezidențiale, până atunci deprimat puternic de prestația slabă a lui Joe Biden în dezbatere, dar și de imaginea sa de candidat în vârstă și predispus la gafe.

Cele șapte state care vor decide alegerile din 2024

Pentru că alegerile prezidențiale din Statele Unite nu sunt un scrutin direct, iar votul popular nu contează la stabilirea câștigătorului, doar șapte state extrem de competitive pot fi considerate importante în aritmetica electorală.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale americane este desemnat pe baza victoriei într-un număr de state care reunesc un scor total de 270 de voturi în Colegiul Electoral, forul care se reunește la fiecare patru ani pentru a stabili cine sunt noul președinte și noul vicepreședinte.

Pentru că votul partizan este extrem de puternic în Statele Unite, majoritatea covârșitoare a statelor sunt deja considerate „sigure” pentru un candidat sau pentru celălalt, probabilitatea ca ele să schimbe suita fiind neglijabilă – de exemplu, este aproape garantat că prezidențiabilul democrat va câștiga California și New York și aproape garantat că cel republican va fi victorios în Alabama și Mississippi.

Nu același lucru poate fi spus despre statele competitive – cele în care niciunul dintre cei doi nu are un avans suficient de consistent care să-i garanteze victoria și în care lupta se duce de multe ori până la ultimul vot.

În 2024, aceste state competitive sunt șapte la număr – Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.

Statele sigure pentru republicani (în roşu), statele sigure pentru democraţu (în albastru) şi statele competitive (în alb). Şapte state vor decide alegerile prezidenţiale americane din 2024. Hartă: Adrian Dumitru/Antena 3 CNN

Arizona

Până în 2020, Arizona era considerat unul dintre statele sigure pentru republicani, el fiind câștigat exclusiv de candidații GOP la nivel prezidențial și dominat la alegerile pentru guvernator și Congres de candidați conservatori precum senatorul John McCain.

Din 2020, de când Joe Biden a câștigat statul, Arizona și-a continuat traiectoria spre a deveni un stat competitiv, inclusiv la nivelul alegerilor pentru guvernator și Congres. În 2022, democrata Katie Hobbs a câștigat fotoliul de guvernator după 13 ani de dominație republicană, iar din 2020, statul are doi senatori democrați.

Arizona este un stat esențial pentru candidatul republican la prezidențiale, aritmetica electorală dictându-i acestuia că trebuie să-l câștige dacă vrea să aibă o șansă să ajungă la Casa Albă.

Pentru democrați, Arizona rămâne importantă ca principală strategie de a-i opri republicanului calea spre președinție. În prezent, avansul pe care Trump îl avea în acest stat pare să se fi dizolvat în mare parte, anunțul candidaturii Kamalei Harris aducând cursa în zona marjei de eroare – cei doi candidați sunt umăr la umăr, iar agregările de sondaje ale fivethirtyeight arată un scor identic pentru cei doi candidați – 44,8%.

Arizona vine cu 11 voturi electorale pentru candidatul câștigător.

În sondaje:

  1. Până pe 21 iulie – Joe Biden 44% vs Donald Trump 50%

  2. După 21 iulie – Kamala Harris 44,8% vs Donald Trump 44,8%

Istoricul electoral:

Prezidențiale 2000: Al Gore (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: George W. Bush (plus 6,28)

Prezidențiale 2004: John Kerry (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: George W. Bush (plus 10,45)

Prezidențiale 2008: Barack Obama (D) vs. John McCain (R)

Câștigător: John McCain (plus 8,48)

Prezidențiale 2012: Barack Obama (D) vs. Mitt Romney (R)

Câștigător: Mitt Romney (plus 9,96)

Prezidențiale 2016: Hilary Clinton (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Donald Trump (plus 3,5)

Prezidențiale 2020: Joe Biden (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Joe Biden (plus 0,3)

Carolina de Nord

Deși a votat consistent cu candidatul republican la ultimele cicluri electorale, Carolina de Nord este considerată un stat competitiv ca urmare a diferențelor procentuale mici dintre câștigător și învins, dar și a faptului că în sondaje diferențele sunt deseori în marja de eroare.

Astfel, strategii democrați consideră că există o șansă considerabilă ca statul să treacă în suita democrată în 2024, deși el este unul dintre statele competitive cel mai bine poziționat în favoarea republicanilor.

În sondaje:

  1. Până pe 21 iulie – Joe Biden 42% vs Donald Trump 48%

  2. După 21 iulie – Kamala Harris 45% vs Donald Trump 49%

Carolina de Nord vine cu 16 voturi electorale pentru candidatul câștigător.

Prezidențiale 2000: Al Gore (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: George W. Bush (plus 12,83)

Prezidențiale 2004: John Kerry (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: George W. Bush (plus 12,44)

Prezidențiale 2008: Barack Obama (D) vs. John McCain (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 0,32)

Prezidențiale 2012: Barack Obama (D) vs. Mitt Romney (R)

Câștigător: Mitt Romney (plus 2,04)

Prezidențiale 2016: Hilary Clinton (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Donald Trump (plus 3,66)

Prezidențiale 2020: Joe Biden (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Donald Trump (plus 1,34)

Georgia

La fel ca Arizona, Georgia este unul dintre fostele state profund republicane care din 2020 au schimbat direcția și au mers spre candidatul republican, o respingere directă față de candidatul Trump.

În 2024, Georgia rămâne un stat competitiv în care lupta se dă până la ultimul vot, iar sondajele arată diferențe milimetrice între candidați.

Din 2020, de când Joe Biden a câștigat statul, Georgia și-a ales doi senatori democrați, învingându-i pe republicanii aflați în funcție, iar în 2022 a fost foarte aproape să voteze după foarte mulți ani o guvernatoare democrată, pe Stacey Abrams.

Retragerea din cursă a lui Joe Biden a schimbat profund dinamica din Georgia – Kamala Harris, care are potențialul de a fi nu doar prima femeie președinte din istoria SUA, dar și prima femeie de culoare care accede la cea mai înaltă funcție a guvernului federal american, are șanse mult mai mari să mobilizeze numerosul electorat afro-american din acest stat sudic.

Georgia vine cu 16 voturi electorale pentru candidatul câștigător.

În sondaje:

  1. Până pe 21 iulie – Joe Biden 40% vs Donald Trump 45%

  2. După 21 iulie – Kamala Harris 45,2% vs Donald Trump 45,9%

Prezidențiale 2000: Al Gore (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: George W. Bush (plus 11,69)

Prezidențiale 2004: John Kerry (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: George W. Bush (plus 16,6)

Prezidențiale 2008: Barack Obama (D) vs. John McCain (R)

Câștigător: John McCain (plus 5,2)

Prezidențiale 2012: Barack Obama (D) vs. Mitt Romney (R)

Câștigător: Mitt Romney (plus 7,82)

Prezidențiale 2016: Hilary Clinton (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Donald Trump (plus 5,09)

Prezidențiale 2020: Joe Biden (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Donald Trump (plus 0,23)

Michigan

Parte a mid-vestului american și a zonei așa-numite „Rust Belt”, Michigan are o lungă istorie electorală a partizanatului pro-democrați, iar până la momentul 2016, statul a votat în mod consistent cu candidații democrați la prezidențiale.

Considerat un stat parte a „Zidului Albastru” al democraților – cele trei state care puteau garanta victoria democraților în cazul unei lupte strânse cu republicanii – Michigan a produs o surpriză neașteptată în 2016, fiind câștigat la diferență mică de Donald Trump.

Până atunci, Michigan votase consistent cu democrații la diferență mare, ultimul republican care a câștigat statul fiind George H. W. Bush, în 1988. Joe Biden a recâștigat statul în 2020, consolidându-și victoria prin câștigarea tuturor celor trei state esențiale ale „Zidului Albastu”. Michigan vine cu 15 voturi electorale pentru candidatul câștigător.

Kamala Harris revitalizează șansele pentru o victorie democrată în Michigan după o prestație foarte slabă a lui Joe Biden în sondaje. Michigan e un stat esențial pentru democrați, iar pierderea sa ar însemna șanse destul de puțin pentru o victorie a Kamalei Harris.

În sondaje:

  1. Până pe 21 iulie – Joe Biden 46% vs Donald Trump 49%

  2. După 21 iulie – Kamala Harris 45,9% vs Donald Trump 43,1%

Prezidențiale 2000: Al Gore (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: Al Gore (plus 5,14)

Prezidențiale 2004: John Kerry (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: John Kerry (plus 3,42)

Prezidențiale 2008: Barack Obama (D) vs. John McCain (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 16,44)

Prezidențiale 2012: Barack Obama (D) vs. Mitt Romney (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 9,46)

Prezidențiale 2016: Hilary Clinton (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Donald Trump (plus 0,23)

Prezidențiale 2020: Joe Biden (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Joe Biden (plus 2,78)

Nevada

Nevada este un alt stat considerat până recent un votant consistent al democraților. Din 2000 până în 2020, Nevada a votat doar de două ori candidatul republican – pe George W. Bush în 2000 și 2004. În rest, statul a oferit victorii la diferențe mari democraților.

În 2024, până la ieșirea lui Joe Biden din cursă, Nevada părea pierdută democraților, Donald Trump înregistrând un avantaj serios în sondaje.

După intrarea în cursă a Kamalei Harris, însă, pare că democrații au șanse să-și continue suita de victorii aici. Nevada vine cu șase voturi electorale pentru candidatul câștigător.

Nevada nu este esențială nici pentru republicani, dar nici pentru democrați, ei putând să acopere deficitul prin câștigarea statelor din „Rust Belt”. Totuși, căderea Nevadei în mâinile republicanilor ar putea arăta o tendință slabă pentru democrați și ar putea însemna pierderea și altor state esențiale.

În sondaje:

  1. Până pe 21 iulie – Joe Biden 41% vs Donald Trump 44%

  2. După 21 iulie – Kamala Harris 40% vs Donald Trump 40%

Prezidențiale 2000: Al Gore (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: George W. Bush (plus 3,54)

Prezidențiale 2004: John Kerry (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: George W. Bush (plus 2,59)

Prezidențiale 2008: Barack Obama (D) vs. John McCain (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 12,5)

Prezidențiale 2012: Barack Obama (D) vs. Mitt Romney (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 6,68)

Prezidențiale 2016: Hilary Clinton (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Hilary Clinton (plus 2,42)

Prezidențiale 2020: Joe Biden (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Joe Biden (plus 2,39)

H3 Pennsylvania /H3

Alături de Michigan și Wisconsin, Pennsylvania face și ea parte din statele foste partizane-democrate care din 2016 a devenit un stat ultra-competitiv.

Esențial pentru democrați, Pennsylvania este statul care i-a dat victoria lui Biden în 2020, oferind ultimele voturi electorale necesare pentru ca acesta să treacă pragul de 270.

În 2024, Pennsylvania este unul dintre statele care a trecut de la un avans considerabil al lui Trump, la un scor în sondaje în marja de eroare – cu un avans ușor, de un punct, al Kamalei Harris. Pennsylvania vine cu 19 voturi electorale pentru câștigătorul său.

În sondaje:

  1. Până pe 21 iulie – Joe Biden 41% vs Donald Trump 44%

  2. După 21 iulie – Kamala Harris 45,5% vs Donald Trump 44,4%

Prezidențiale 2000: Al Gore (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: Al Gore (plus 4,17)

Prezidențiale 2004: John Kerry (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: John Kerry (plus 2,5)

Prezidențiale 2008: Barack Obama (D) vs. John McCain (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 10,32)

Prezidențiale 2012: Barack Obama (D) vs. Mitt Romney (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 5,38)

Prezidențiale 2016: Hilary Clinton (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Donald Trump (plus 0,72)

Prezidențiale 2020: Joe Biden (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Joe Biden (plus 1,17)

Wisconsin

Al treilea stat din suita esențială a democraților, alături de Michigan și Pennsylvania, Wisconsin a fost statul cu cea mai mare probabilitate de a fi câștigat de republicanul Bush în 2000 și în 2004.

Totuși, Wisconsin a venit cu majorități consistente pentru democrați în timpul alegerile din 2008 și 2012. În 2016, însă, el a fost unul dintre cele care i-au oferit victoria lui Trump, la diferență mică, însă, de democrata Hillary Clinton.

În 2024, precum celelalte state cheie, anunțul intrării în cursă a Kamalei Harris, a inversat avantajul spre democrați. Wisconsin aduce câștigătorului său 10 voturi electorale.

În sondaje:

  1. Până pe 21 iulie – Joe Biden 43% vs Donald Trump 46%

  2. După 21 iulie – Kamala Harris 46,7% vs Donald Trump 44,4%

Prezidențiale 2000: Al Gore (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: Al Gore (plus 0,22)

Prezidențiale 2004: John Kerry (D) vs. George W. Bush (R)

Câștigător: John Kerry (plus 0,38)

Prezidențiale 2008: Barack Obama (D) vs. John McCain (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 13,91)

Prezidențiale 2012: Barack Obama (D) vs. Mitt Romney (R)

Câștigător: Barack Obama (plus 6,94)

Prezidențiale 2016: Hilary Clinton (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Donald Trump (plus 0,77)

Prezidențiale 2020: Joe Biden (D) vs. Donald Trump (R)

Câștigător: Joe Biden (plus 0,63)

×
Parteneri
x close