Antena 3 CNN Externe Donald Trump, despre războiul Rusia-Ucraina: Trebuie să înceteze

Donald Trump, despre războiul Rusia-Ucraina: Trebuie să înceteze

G.M.
4 minute de citit Publicat la 08:54 15 Noi 2024 Modificat la 12:25 15 Noi 2024
donald trump vladimir putin
Rusia ar vrea o pace mediată de Donald Trump. Foto: Getty Images/Profimedia Images

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a declarat joi că administraţia sa se va concentra pe războiul Rusia-Ucraina, și că acest conflict „trebuie să înceteze”, scrie CNN.

„Vom lucra din greu cu Rusia şi Ucraina. Acest război trebuie să înceteze. Rusia şi Ucraina trebuie să înceteze”, a spus el la un eveniment în Florida, în timp ce deplângea morţii din război.

„Fie că sunt soldaţi, fie că sunt oameni care stau în oraşe, vom lucra la asta”, a adăugat el.

Trump promite o ''armată puternică'' şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

"Trebuie să regăsim o ţară mare, cu taxe mici şi o armată puternică. Trebuie să avem grijă de forţele noastre armate. Am făcut-o deja, va trebui să o facem din nou", a spus Trump, criticând "marea bucată" din bugetul SUA reprezentată de cheltuielile de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari din Afganistan din 2001 până în 2021.

Această cifră colosală a fost menţionată de preşedintele Joe Biden în timpul retragerii militare din august 2021.

Un susţinător al unei politici externe non-intervenţioniste, Trump a promis că "va lucra în privinţa Orientului Mijlociu şi va lucra foarte mult în privinţa Rusiei şi Ucrainei", pentru că "acest lucru trebuie să înceteze".

Preşedintele ales i-a încredinţat lui Elon Musk sarcina de a propune reduceri clare de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari în cheltuieli federale, cu posibile numeroase eliminări de poziţii de rang înalt la Pentagon

Întrebată despre riscul de reducere a dimensiunii celei mai puternice armate de pe planetă, purtătoarea de cuvânt adjunctă a apărării a actualei administraţii democrate, Sabrina Singh, a amintit de blocarea de luni de zile în 2023 de către un senator republican în Congres a numirii a 425 de lideri militari.

"Un număr semnificativ de generali şi ofiţeri superiori (erau) în aşteptare (...), astfel că sunt oameni care ocupă două, trei poziţii în acelaşi timp: da, ar avea un impact asupra operaţiunilor, asupra moralului şi asupra departamentului", a avertizat Singh. Dar până la învestitura lui Donald Trump pe 20 ianuarie, "vom face tot ce putem pentru a asigura o tranziţie ordonată şi calmă", a promis ea. "Când echipa următorului secretar va fi pregătită pentru această tranziţie, am dori să ne asigurăm că sunt pregătiţi să reuşească", a adăugat purtătoarea de cuvânt, fără a menţiona vreun contact între secretarul apărării şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cel numit de Donald Trump, Pete Hegseth.

Acest prezentator al postului conservator de televiziune Fox News este un fost ofiţer de infanterie din Garda Naţională, care a fost trimis în Irak şi Afganistan. În ceea ce priveşte diplomaţia americană, secretarul de stat democrat Antony Blinken este de aşteptat să aibă "schimburi adecvate în următoarele săptămâni" cu succesorul său desemnat miercuri, Marco Rubio, cu privire la tranziţie, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Senatorul republican de 53 de ani din Florida, cunoscut pentru poziţiile sale ostile faţă de China şi Iran, va fi "un apărător înflăcărat al naţiunii noastre, un adevărat prieten al aliaţilor noştri şi un războinic neînfricat care nu va da niciodată înapoi în faţa adversarilor noştri", a afirmat Trump.

Rusia susține că e deschisă la negocieri de pace cu Ucraina, dacă ele vor fi inițiate de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, însă discuțiile vor fi bazate doar pe „realitățile” de pe teren, după avansul invadatorilor în estul Ucrainei, a declarat, joi, la Geneva, ambasadorul rus la ONU, conform Sky News.

Trump a promis să rezolve criza ucraineană peste noapte. OK, să-l lăsăm să încerce. Dar noi suntem oameni realiști, așa că înțelegem că asta nu se va întâmpla niciodată”, a declarat Genadi Gatilov, ambasadorul regimului criminal de la Kremlin la ONU. „Dacă începe ceva sau sugerează ceva care să pornească procesul politic, atunci e binevenit”, a continuat reprezentantul regimului Putin.

Totuși, el a adăugat că aceste eventuale negocieri trebuie să se bazeze pe ceea ce el a numit „realitățile de pe teren”, descriind Ucraina ca fiind „într-o stare proastă”. Forțele invadatoare ruse se află în mijlocul unui avans puternic în estul Ucrainei și controlează, în acest moment, o cincime din țara invadată.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus în mod repetat că pacea nu poate fi obținută până ce invadatorii nu sunt dați afară din țară și toate teritoriile furate de ruși, inclusiv Crimeea, nu revin la Ucraina.

Zelenski le-a spus liderilor europeni, săptămâna trecută, la Budapesta, că a face concesii Rusiei ar fi inacceptabil pentru Ucraina și „suicidar” pentru toată Europa.

Ukrainska Pravda amintește că Donald Trump a susținut în repetate rânduri că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore de la realegerea sa la Casa Albă.

Trump și-a dezvăluit planul, declarând că îi va spune lui Zelenski: „Este suficient; trebuie să faci o înțelegere”.

În aprilie, CNN a scris că Trump speră să forțeze Rusia și Ucraina să înceapă negocierile pentru încetarea conflictului, presându-le cu argumentul unei asistențe militare suplimentare a SUA.

Trump a spus că, dacă ar câștiga alegerile, ar încerca să ajute Ucraina , dar va cere în același timp ca și Europa să facă aceleași eforturi.

 

×
x close