Antena 3 CNN Externe Rusia spune că ar negocia pacea în Ucraina, dacă Trump inițiază discuțiile. Ce condiții pune Kremlinul

Rusia spune că ar negocia pacea în Ucraina, dacă Trump inițiază discuțiile. Ce condiții pune Kremlinul

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 20:22 14 Noi 2024 Modificat la 08:57 15 Noi 2024
Colaj Trump și Putin vorbind la telefon.
Rusia ar vrea o pace mediată de Donald Trump. Foto: Getty Images/Profimedia Images

Rusia susține că e deschisă la negocieri de pace cu Ucraina, dacă ele vor fi inițiate de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, însă discuțiile vor fi bazate doar pe „realitățile” de pe teren, după avansul invadatorilor în estul Ucrainei, a declarat, joi, la Geneva, ambasadorul rus la ONU, conform Sky News.

Trump a promis să rezolve criza ucraineană peste noapte. OK, să-l lăsăm să încerce. Dar noi suntem oameni realiști, așa că înțelegem că asta nu se va întâmpla niciodată”, a declarat Genadi Gatilov, ambasadorul regimului criminal de la Kremlin la ONU.

„Dacă începe ceva sau sugerează ceva care să pornească procesul politic, atunci e binevenit”, a continuat reprezentantul regimului Putin.

Totuși, el a adăugat că aceste eventuale negocieri trebuie să se bazeze pe ceea ce el a numit „realitățile de pe teren”, descriind Ucraina ca fiind „într-o stare proastă”. Forțele invadatoare ruse se află în mijlocul unui avans puternic în estul Ucrainei și controlează, în acest moment, o cincime din țara invadată.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus în mod repetat că pacea nu poate fi obținută până ce invadatorii nu sunt dați afară din țară și toate teritoriile furate de ruși, inclusiv Crimeea, nu revin la Ucraina.

Zelenski le-a spus liderilor europeni, săptămâna trecută, la Budapesta, că a face concesii Rusiei ar fi inacceptabil pentru Ucraina și „suicidar” pentru toată Europa.

Gatliov a mai spus că alegerea lui Trump la Casa Albă reprezintă o nouă posibilitate de dialog între Rusia și SUA, dar că e reticent cu privire la o „resetare” a relațiilor.

„Singurul lucru care ar putea să se schimbe ar fi apariția dialogului între țările noastre, ceva ce a lipsit în ultimii ani”, a continuat oficialul rus.

Donald Trump a criticat îndelung nivelul la care SUA și Occidentul sprijină Ucraina în războiul ei de apărare față de Rusia invadatoare și a promis că va încheia „rapid” conflictul dacă e ales la Casa Albă.

Victoria sa în alegerile din 5 noiembrie a provocat un val de îngrijorări la Kiev și în alte capitale europene cu privire la angajamentul SUA de a ajuta Ucraina și dacă acesta va fi respectat în continuare.

Rusia avansează în forță în Ucraina

Infanteria rusă a reuşit pentru scurt timp să penetreze oraşul Kupiansk, din estul Ucrainei, înainte de a fi respinsă din nou de armata ucraineană, au anunţat, joi, autorităţile locale, citate de AFP, preluată de Agerpres.

Această scurtă incursiune vine pe fondul avansului înregistrat în ultimele luni de armata rusă pe frontul din estul Ucrainei, mai ales de la începutul lunii octombrie.

Situat în regiunea Harkov, oraşul Kupiansk avea 27.000 de locuitori înaintea invaziei rusești. În prezent, doar 4.000 de persoane se mai află în Kupiansk şi în împrejurimi.

„Situaţia a fost foarte dificilă, miercuri, cu asalturi repetate”, a declarat şeful administraţiei militare municipale Kupiansk, Andrii Besedin.

„Joi, situaţia în interiorul oraşului Kupiansk este sub control, nu există trupe ruse sau echipamente”, a adăugat Besedin.

De asemenea, armata ucraineană a dat asigurări că oraşul Kupiansk este „integral” controlat de forţele sale.

Kupiansk fusese ocupat de trupele ruse la doar câteva ore după începerea invaziei rusești, primarul de la acea vreme cedând Rusiei controlul.

Forţele ucrainene au eliberat localitatea în septembrie acelaşi an în cadrul unei ofensive ce a permis recucerirea unor suprafeţe vaste în regiunea Harkov.

În ultimele luni, autorităţile ucrainene au emis mai multe ordine de evacuare obligatorii pentru civili, în timp ce trupele ruse se apropiau de zona oraşului.

×
x close