Antena 3 CNN Externe Rușii au declarat stare de urgență în Kursk din cauza atacului lansat de Ucraina

Rușii au declarat stare de urgență în Kursk din cauza atacului lansat de Ucraina

Atac cu drone ?i rachete în Rusia, în regiunea Kursk
Atac cu drone și rachete în Rusia, în regiunea Kursk. Foto: Profimedia Images
de Ioana Coman    |    07 Aug 2024   •   22:44

Rușii au declarat stare de urgență în regiunea Kursk din cauza atacului lansat de armata Ucrainei, a anunţat guvernatorul interimar al regiunii.

„Situaţia operaţională rămâne dificilă în zonele de frontieră. Pentru a elimina consecinţele intrării forţelor inamice, am decis să institui starea de urgenţă”, a anunţat guvernatorul Alexei Smirnov pe Telegram, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Armata rusă a confirmat miercuri continuarea luptelor în regiunea Kursk frontalieră cu Ucraina, unde armata ucraineană a lansat în ziua precedentă o incursiune mecanizată, profitând de desfăşurarea slabă a armatei ruse în respectiva zonă, ceea ce a permis trupelor ucrainene să pătrundă relativ uşor în profunzime în această operaţiune descrisă de bloggeri militari ruşi drept o ofensivă în toată regula.

Potrivit Moscovei, trupele ucrainene au atacat această regiune cu circa o mie de soldaţi, sprijiniţi de zeci de tancuri şi blindate, în timp ce bloggeri militari ruşi, care critică incompetenţa comandamentului armatei ruse, estimează că ar fi de fapt circa 2.000 de soldaţi ucraineni angajaţi în ofensiva în care armata ucraineană a pătruns cel puţin 15 kilometri în profunzimea teritoriului rus şi a ocupat cel puţin 11 sate.

Bloggerii ruşi critică incompetenţa comandamentului rus

„Inamicul (ucrainean) a acumulat forţe timp de două luni" pentru acest atac, a remarcat bloggerul Rybar, bine informat din surse militare ruse şi al cărui canal de Telegram este urmărit de peste un milion de utilizatori. „Timp de două luni, toate informaţiile complete au fost trimise degeaba către Statul Major. Era suficient timp pentru a lua o decizie adecvată", continuă Rybar, acuzând comandamentul militar că nu a învăţat lecţiile incursiunilor desfăşurate în martie de unităţi ucrainene în regiunile ruse Belgorod şi Kursk.

Însă dacă acele incursiuni au fost efectuate de unităţi ce se revendicau a fi grupări alcătuite din combatanţi ruşi pro-ucraineni, cea care se desfăşoară în prezent pare să fie condusă direct de armata ucraineană, care deocamdată nu a comentat nimic oficial. Un lucru foarte grav, potrivit bloggerului Rybar, este că acum armata ucraineană a reuşit să ia prizonieri soldaţi ruşi care sunt simpli tineri recruţi ce-şi îndeplineau stagiul militar.

Comandamentul militar rus „continuă să facă greşeli şi să mintă (...), greşeli care costă viaţa soldaţilor noştri", remarcă de asemenea bloggeriţa militară rusă Anastasia Kacevarov.

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin, apărut vizibil posomorât la o şedinţă de urgenţă cu responsabilii militari, din care au fost transmise secvenţe la televiziune, a acuzat o „provocare pe scară extinsă" din partea Ucrainei, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a asigurat că „înaintarea inamicului în profunzimea teritoriului a fost stopată de loviturile aviaţiei şi artileriei".

Lupte mai sunt în desfăşurare „în zonele imediat adiacente frontierei" şi „operaţiunea se va încheia prin înfrângerea inamicului", cel puţin 100 de soldaţi ucraineni fiind ucişi şi 215 răniţi, a susţinut Gherasimov.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close