Antena 3 CNN Externe Corespondenţă Antena 3 CNN din SUA: Se fac ultimele pregătiri pentru Convenția Democrată: „Sunt momente tensionate pentru republicani”

Corespondenţă Antena 3 CNN din SUA: Se fac ultimele pregătiri pentru Convenția Democrată: „Sunt momente tensionate pentru republicani”

sabina iosub in sua
Convenţia Naţională Democrată începe de luni şi se va desfăşura vreme de patru zile. FOTO: Antena 3 CNN/ Getty Images
de Sabina Iosub    |    19 Aug 2024   •   18:56

Convenţia Naţională Democrată, evenimentul oficial în care Partidul Democrat din SUA îşi nominalizează candidaţii la preşedinţie şi vicepreşedinţie, începe de luni şi se va desfăşura vreme de patru zile, până joi. În acest an, Convenţia va avea loc în oraşul Chicago, din statul Illinois. Sabina Iosub, trimisul special Antena 3 CNN în SUA, a povestit că „este o atmosferă extrem de tensionată în rândul republicanilor, dar și un val de bucurie printre democrați”. 

Sabina Iosub, trimisul special Antena 3 CNN în SUA: „Este o atmosferă extrem, extrem de tensionată, pe de-o parte, în rândul republicanilor și a tot ceea ce înseamnă în acest moment adversarii Kamalei Harris, dar vedem și un val de bucurie și de entuziasm la adresa celei care în acest moment deține funcția de vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii.

În aceste patru zile de convenție vom vedea pe scena arenei din Chicago un președinte, cel în funcție, Joe Biden, care va vorbi în această seară și va prezenta, practic, democraților cam tot ceea ce a făcut în acest mandat și care este moștenirea pe care o lasă Kamalei Harris. Nu sunt numai lucruri bune, sunt și lucruri de criticat. De exemplu, situația economică este un subiect fierbinte de discuție între cele două părți, faptul că inflația a ajuns la un nivel record, faptul că oamenii se plâng în mare parte de felul în care reușesc să trăiască, mă refer la clasa de mijloc și la cea de jos. Sunt subiecte de discuție și pentru asta s-a pregătit Kamala Harris și a lansat deja un plan de măsuri economice, pe care în acest moment republicanii îl toacă mărunt. O să îl vedem pe Joe Biden în această seară, dar o să o auzim și pe Hillary Clinton, cea care a încercat să obțină funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, însă a fost învinsă de Donald Trump. Însă o să-i vedem și pe Bill Clinton, și pe Barack Obama în zilele următoare și, desigur, în ultima zi Kamala Harris va fi cea care va avea discursul în fața democraților de acceptare a nominalizării și de a merge mai departe în această cursă alături de Tim Walz, cel pe care și l-a ales ca vicepreședinte. Așadar, depinde cum te uiți și la ce te uiți în acest moment. Vedem și bucurie, vedem și entuziasm, vedem și tensiune, și tensiune este și în stradă. Au fost ceva mitinguri în această perioadă și am mai remarcat că în zona arenei sunt anumite zone unde sunt afișe pro-Kamala și pro tot ceea ce înseamnă pachetul economic, dar și o zonă cu bannere unde sunt critici la adresa ei.

Marea întrebare printre jurnaliști este și cine vor fi vedetele care vor veni la Convenția Democrată. Se zvonește că ar putea ajunge Taylor Swift, în zilele următoare, sau Beyonce, însă momentan aceste lucruri nu sunt confirmate. Așadar, pe toate planurile avem diferite teme de discuție, de la problema economică până la vedetele care o susțin pe Kamala Harris, însă în Statele Unite ale Americii nimic nu mai poate surprinde.”

Convenția va ține patru zile

Convenţia Naţională Democrată, evenimentul oficial în care Partidul Democrat din SUA îşi nominalizează candidaţii la preşedinţie şi vicepreşedinţie, începe de luni şi se va desfăşura vreme de patru zile, până joi. În acest an, Convenţia va avea loc în oraşul Chicago, din statul Illinois.

În cadrul evenimentului, delegaţii democraţi îşi vor anunţa oficial voturile pentru candidaţii pe care-i susţin la preşedinţie. În general, o formalitate, votul consfinţeşte, deobicei, rezultatul alegerilor preliminare. În acest an, însă, după retragerea lui Joe Biden, câştigătorul aproape tuturor competiţiilor electorale, o majoritate covârşitoare a delegaţiilor îşi vor da votul pentru candidatura Kamalei Harris. Guvernatorul Tim Walz va fi, de asemenea, nominalizat pentru funcţia de vicepreşedinte.

Luni, în prima zi în care se desfăşoară Convenţia, delegaţii îşi vor da oficial voturile pentru a formaliza candidatura la prezidenţiale. Kamala Harris are deja o majoritate absolută a delegaţilor şi este de aşteptat că şi restul de delegaţi care rămân încă oficial asociaţi candidaturii lui Biden să susţină candidatura Kamalei Harris.

Luni seara este programat primul discurs din cadrul Convenţiei - preşedintele Joe Biden va luat cuvântul primul. Este aşteptat ca liderul de la Casa Albă să-şi reitereze susţinerea pentru vicepreşedinta Kamala Harris şi pentru guvernatorul Tim Walz şi să prezine reuşitele obţinute de administraţia Biden-Harris, de-a lungul mandatului de patru ani.

În seara zilei de marţi urmează să susţină discursuri foştii preşedinţi Bill Clinton şi Barack Obama. Ambii şi-au anunţat deja susţinerea pentru Harris.

În a treia zi, miercuri, Tim Walz îşi va susţine discursul de acceptare a nominalizării la vicepreşedinţie.

În a patra zi, încheind convenţia, Kamala Harris va susţine discursul în care va accepta nominalizarea democrată pentru preşedinţia Statelor Unite.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close