Antena 3 CNN Externe Joe Biden s-a retras din alegerile prezidențiale din SUA. A anunțat că o susține pe Kamala Harris

Joe Biden s-a retras din alegerile prezidențiale din SUA. A anunțat că o susține pe Kamala Harris

hepta_7765497
Joe Biden s-a retras din cursa pentru Casa Albă și anunță că o susține pe Kamala Harris. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    21 Iul 2024   •   20:58

Președintele SUA Joe Biden și-a anunțat, duminică, retragerea din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Anunțul a fost făcut într-un mesaj publicat pe rețeaua X. Ulterior, președintele SUA a precizat, într-o altă postare, că o susține pe Kamala Harris pentru candidatura la alegerile prezidențiale din SUA.

„Este în interesul partidului meu și al țării”, spune Joe Biden.

Într-o scrisoare publicată pe contul său de pe rețeaua socială, Biden a spus că a fost cea mai mare onoare a vieții sale să fie președinte.

„Și, deși intenția mea a fost să caut realegerea, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor de președinte pentru restul mandatului meu”.

El a spus în declarația sa că se va adresa națiunii pe această temă săptămâna viitoare.

Președintele Biden a mulțumit vicepreședintelui său Kamala Harris, spunând că este un „partener extraordinar”.

Ulterior, Biden a transmis un nou mesaj în care anunță că o susține pe Kamala Harris.

„Colegii mei democrați, am decis să nu accept nominalizarea și să-mi concentrez toate energiile asupra îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu. Prima mea decizie ca nominalizat al partidului în 2020 a fost să o aleg pe Kamala Harris ca vicepreședinte. Și a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Astăzi vreau să ofer întregul meu sprijin pentru ca ea să fie nominalizata partidului nostru în acest an. Democrați – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Să o facem”, a scris Biden.

Ce urmează după retragerea lui Biden

Retragerea președintelui Biden împinge Partidul Democrat în ape în mare parte neexplorate, convenția națională democrată fiind programată să înceapă pe 19 august la Chicago. Viitorul candidat va avea, de asemenea, o fereastră strânsă pentru a-și alege un coleg de candidatură.

Cei 95% dintre delegați care s-au angajat să-l susțină pe Biden după marile sale victorii în primarele democrate pot vota acum un alt candidat. Aproximativ 4.000 de delegați democrați se vor reuni luna viitoare pentru a alege un nou candidat, iar Kamala Harris va sosi la Chicago ca favorită în cursa pentru înlocuirea lui Biden.

În urma frecventelor episoade de confuzie care au culminat cu prestaţia sa dezastruoasă la dezbaterea din 27 iunie cu rivalul său republican Donald Trump, când Biden a părut incoerent şi dezorientat, tot mai mulţi congresmeni democraţi l-au îndemnat pe preşedintele în vârstă de 81 de ani să se retragă din cursă, temându-se că partidul lor va fi spulberat de republicani la alegerile din 5 noiembrie, dată la care odată cu scrutinul prezidenţial are loc şi cel pentru Congres.

Președintele Comitetului Național Democrat: Biden, un om decent, un mare lider

Președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat după anunțul lui Biden: „Vreau doar să spun acest lucru din punct de vedere personal. Sunt emoționat de decizia președintelui. Pentru că acest președinte, Joe Biden, a fost un președinte transformator, a fost un mare lider, este un om bun, un om decent, care a făcut atât de multe pentru această națiune, a făcut atât de multe pentru a ne vedea ca oameni, pentru a ne aprecia, pentru a lupta pentru noi”, a spus Harrison, citat de CNN.

„Sunt emoționat, pentru că încă, încă, merg cu Biden. Îl susțin în continuare pe președintele meu. Și vom trece peste asta, prietenii mei, așa cum am făcut întotdeauna”, a spus Harrison.

Republicanii îi cer lui Biden să demisioneze imediat din funcția de președinte

Lideri republicani din Camera Reprezentanţilor i-au cerut lui Joe Biden să demisioneze imediat din funcţia de preşedinte, în urma deciziei sale de a se retrage din cursa pentru realegere, relatează The Guardian.

"Dacă Joe Biden nu poate candida pentru realegere, este incapabil şi nepotrivit să servească drept preşedinte al Statelor Unite. El trebuie să demisioneze imediat. Partidul Democrat este în cădere liberă absolută din cauza încercării lor flagrante de a acoperi faptul că Joe Biden nu este apt pentru funcţie.

Toţi democraţii aleşi din America sunt vinovaţi de eşecul şi neputinţa lui Joe Biden, care a provocat criza frontierelor, inflaţia Biden şi haosul şi slăbiciunea din întreaga lume.

Preşedintele Trump va câştiga în noiembrie pentru a salva America", a afirmat Elise Stefanik, preşedinta Conferinţei republicane din Camera Reprezentanţilor.

"Dacă Joe Biden nu este potrivit pentru a fi candidatul democrat la preşedinţie, nu este potrivit pentru a fi preşedinte pentru restul mandatului său. Pentru binele ţării, Joe Biden ar trebui să demisioneze imediat”, este şi mesajul lui Kevin Hern, preşedintele Comitetului Republican de Studiu, care este influent în elaborarea politicii conservatoare în Parlament.

În comunicatul în care anunţa încetarea campaniei sale pentru realegere, Biden preciza că îşi va duce la bun sfârşit restul mandatului.

Preşedintele Joe Biden trebuie să demisioneze "imediat", a declarat și liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

"Dacă Joe Biden nu este apt să se prezinte la alegerile prezidenţiale, el nu este apt să exercite funcţia de preşedinte. Trebuie să demisioneze imediat", a scris Mike Johnson pe platforma X.

Bill și Hillary Clinton o susțin pe Kamala Harris

Fostul președinte Bill Clinton și fostul secretar de stat Hillary Clinton s-au alăturat președintelui Joe Biden în decizia de a o susține pe Kamala Harris pentru funcția de președinte, scrie CNN.

„Suntem onorați să ne alăturăm președintelui pentru a o susține pe vicepreședintele Harris și vom face tot ce putem pentru a o sprijini”, au declarat soții Clinton într-o declarație comună.

 

 

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close