Antena 3 CNN Externe Coreea de Sud cere explicaţii de la ambasadorul rus pentru trimiterea de trupe nord-coreene pe frontul din Ucraina

Coreea de Sud cere explicaţii de la ambasadorul rus pentru trimiterea de trupe nord-coreene pe frontul din Ucraina

Soldaţi nord-coreeni cu mâinile ridicate în faţa lui Kim Jong-un.
Conform imaginilor de pe reţelele sociale şi informaţiilor din mai multe ţări, Coreea de Nord ajută Rusia cu soldaţi. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    21 Oct 2024   •   11:11

Ministerul de Externe al Coreei de Sud l-a convocat, luni, pe ambasadorul Rusiei la Seul în semn de protest faţă de trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi desfăşurate în Ucraina şi a promis un răspuns internaţional comun.

Prim-viceministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, l-a convocat pe Gheorghi Zinoviev, ambasadorul rus la Seul, şi a cerut retragerea imediată a soldaţilor nord-coreeni din Rusia, a transmis ministerul într-un comunicat.

Kim Hong-kyun i-a spus trimisului rus că participarea trupelor nord-coreene la războiul din Ucraina încalcă rezoluţiile ONU şi Carta ONU şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii Coreei de Sud şi nu numai.

„Condamnăm cooperarea militară ilegală a Coreei de Nord, inclusiv trimiterea de trupe în Rusia, în termenii cei mai fermi”, a declarat Kim, citat de minister.

„Vom răspunde împreună cu comunitatea internaţională prin mobilizarea tuturor mijloacelor disponibile împotriva actelor care ne ameninţă interesele fundamentale de securitate”, promite diplomaţia sud-coreeană.

Ambasadorul Zinoviev i-a spus interlocutorului sud-coreean că va transmite mesajul la Moscova.

Agenţia de spionaj a Coreei de Sud a transmis, săptămâna trecută, că regimul de la Phenian a trimis 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru antrenament şi acomodare la bazele militare locale, aceştia urmând probabil să fie desfăşuraţi pentru luptă în războiul din Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat regimul Kim că se pregăteşte să trimită 10.000 de soldaţi în Rusia şi, duminică, a cerut o reacţie puternică din partea ţărilor care au recunoscut implicarea crescândă a Coreei de Nord în războiul din Ucraina.

Consiliul Naţional de Securitate al guvernului american nu a putut confirma informaţiile conform cărora trupele nord-coreene ar lupta pentru Rusia, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt, dar a adăugat că, dacă este adevărat, „acest lucru ar marca o evoluţie periculoasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi şeful NATO, Mark Rutte, au declarat, de asemenea, săptămâna trecută, că nu există dovezi ale prezenţei Coreei de Nord, în acest stadiu.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a transmis, luni, că guvernul sud-coreean l-a consultat pe cel american înainte de anunţul agenţiei de spionaj şi a condamnat ceea ce a numit implicarea ilegală a Nordului în Ucraina, cerând să înceteze imediat.

Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat transferurile de arme, dar s-au angajat să consolideze legăturile militare, semnând un tratat de apărare reciprocă în cadrul unui summit în iunie.

Kremlinul a respins, de asemenea, afirmaţiile Coreei de Sud conform cărora Coreea de Nord ar fi trimis personal militar pentru a ajuta Rusia în lupta împotriva Ucrainei.

×
Parteneri
x close