Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord avertizează că vânzarea elicopterelor de atac americane către Coreea de Sud este „imprudentă"

Coreea de Nord avertizează că vânzarea elicopterelor de atac americane către Coreea de Sud este „imprudentă"

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 09:33 23 Aug 2024 Modificat la 09:33 23 Aug 2024
elicoptere apache sua getty
Acest acord va determina Phenianul să-şi „consolideze şi mai mult" mijloacele de „descurajare strategică", a subliniat regimul nord-coreean | Sursă foto: Getty Images

Coreea de Nord a calificat joi drept o acţiune „imprudentă şi provocatoare" vânzarea de către SUA de elicoptere Apache către Coreea de Sud, spunând că va răspunde prin consolidarea propriului arsenal, relatează AFP.

„Aceasta este o acţiune imprudentă şi provocatoare" care urmăreşte „să crească în mod deliberat instabilitatea securităţii în regiune", a transmis Ministerul nord-coreean al Apărării într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„Ne opunem ferm (...) consolidării militare (...) a forţelor vasale" ale Statelor Unite, a precizat ministerul, criticând în acelaşi timp vânzările americane recente către Japonia şi alţi aliaţi ai Washingtonului în Asia-Pacific.

Acest acord va determina Phenianul să-şi „consolideze şi mai mult" mijloacele de „descurajare strategică", a subliniat regimul nord-coreean.

„Situaţia actuală necesită urgent asigurarea echilibrului militar în regiune prin creşterea capacităţilor de apărare în toate formele posibile, direct proporţional cu provocările şi ameninţările de securitate care pot apărea din vânzările de arme americane", a subliniat el.

La rândul său, Ministerul sud-coreean pentru Unificare a declarat vineri că Phenianul este cel care „ameninţă pacea şi stabilitatea în peninsula coreeană" deoarece consideră cele două ţări drept „două naţiuni ostile" şi continuă să „dezvolte arme nucleare şi rachete ilegale".

Statele Unite au anunţat luni că au aprobat vânzarea către Coreea de Sud a până la 36 de elicoptere de atac Apache şi a echipamentelor aferente, pentru o sumă totală de aproximativ 3,5 miliarde de dolari.

Conform Agenţiei americane de cooperare pentru apărare (DSCA), această vânzare de arme, care include şi rachete, ar trebui să permită acestui aliat-cheie al Washingtonului în Asia „să îşi dezvolte capacitatea de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare" cu „o forţă capabilă să descurajeze adversarii".

Tranzacţia mai trebuie să primească undă verde din partea Congresului SUA.

×
x close