Antena 3 CNN Externe Cine sunt rușii pe care îi recuperează Putin: Asasinul de pe bicicletă, cuplul de spioni sub acoperire, hackerul prins în SUA

Cine sunt rușii pe care îi recuperează Putin: Asasinul de pe bicicletă, cuplul de spioni sub acoperire, hackerul prins în SUA

colaj foto cu trei persoane
Un criminal condamnat la închisoare pe viață în Germania și un cuplu de spioni sub acoperire ar fi implicați în schimbul de prizonieri FOTO: Bellingcat/X
de Robert Kiss    |    01 Aug 2024   •   17:59

Un schimb istoric de prizionieri între Rusia și SUA are loc, joi, potrivit presei internaționale. Ca parte a acordului, trei cetățeni americani închiși în Rusia, inclusiv reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, veteranul Marinei Paul Whelan și jurnalistul de radio ruso-american Alsu Kurmasheva, sunt eliberați. Se preconizează că opt cetăţeni ruşi vor fi returnaţi în Rusia, inclusiv câţiva cu legături cu serviciile secrete ruse.

În total, potrivit BBC, care citează un oficial american de rang înalt, schimbul va implica 24 de prizonieri deţinuţi în Rusia, SUA, Germania şi alte trei ţări occidentale. Cel puţin opt cetăţeni ruşi se vor întoarce în Rusia, inclusiv mai mulţi suspectaţi de legături cu serviciile secrete ruse.

Printre cetățenii ruși care se așteaptă să fie implicați în schimb se numără Vadim Krasikov, un criminal condamnat la închisoare pe viață pentru o crimă din 2019 în Germania, despre care judecătorii au spus că a fost un asasinat comandat de autoritățile federale ruse. 

De asemena, pe lista rușilor ar mai fi și Artem Dultsev și Anna Dultseva, un cuplu de spioni ruși. Cei doi au fost arestați în Slovenia în 2022.

Putin îl ia înapoi pe „asasinul de pe bicicletă”

Vadim Krasikov este un călău al FSB, arestat în Germania și condamnat la închisoare pe viață după ce a comis un asasinat în plină zi în Berlin, la comanda Rusiei, relatează BBC.

În vara lui 2013, un proprietar de restaurant din Moscova era împușcat în capitala Rusiei. Un bărbat cu fața acoperită de o glugă a sărit de pe bicicletă și și-a împușcat victima de două ori înainte să fugă. Șase ani mai târziu, un comandant cecen exilat, Zelimkhan Khangoșvili, a fost ucis în mod similar într-un parc aglomerat din Berlin. Bărbatul a fost împușcat cu un pistol de tip Glock-26 cu amortizor, în plină zi, de un bărbat care mergea pe bicicletă.

Atacatorul a fost arestat după ce și-a aruncat pistolul și peruca în râul de lângă clădirea parlamentului german. Un pașaport cu numele „Vadim Sokolov” a fost descoperit în posesia asasinului din Berlin, însă autoritățile și-au dat seama repede că acesta nu era numele lui real. Asasinul, un bărbat chelios cu conformație robustă era, de fapt, Vadim Krasikov, un cetățean rus cu legături cu FSB, succesorul KGB-ului sovietic, și principalul suspect în cazul de crimă din Moscova din 2013.

Vadim Krasikov a aparținut de unitatea „Vympel” a FSB-ului rusesc, o grupare extrem de opacă, conform procurorilor din proces.

„Autoritățile de stat din Rusia au cerut acuzatului să lichideze victima”, a concluzionat judecătorul german de caz după ce l-a condamnat pe Krasikov la închisoare pe viață.

Artem și Anna Dultseva, cuplul care trăia sub acoperire în Slovenia

Artem Dultsev și Anna Dultseva au fost arestați la sfârșitul anului 2022 în Slovenia acuzați că sunt spioni ruși care operează ani de zile sub identități false. Se dădeau drept Ludwig Gisch și Maria Mayer, un cuplu argentinian, și au vorbit cu cei doi copii ai lor în spaniolă. Ea conducea o galerie de artă online, iar el avea o afacere IT, dar în tot acest timp au lucrat în secret pentru serviciile rusești.

Cuplul a pledat, în iulie, vinovat de acuzațiile de spionaj și falsificare de documente, a declarat tribunalul regional din Ljubljana într-un comunicat. Instanța i-a condamnat la peste un an și jumătate de închisoare, echivalentul timpului executat, și a dispus expulzarea lor din țară. De asemenea, li s-a interzis să se întoarcă în Slovenia pentru o perioadă de cinci ani.

Se crede că cuplul a profitat de poziția Sloveniei în zona de liberă circulație Schengen pentru a îndeplini sarcini în întreaga Europă pentru informațiile ruse. O sursă a declarat anterior pentru The Guardian că, în timpul unei percheziții la un birou folosit de cei doi, poliția a găsit atât de mulți bani, încât a fost nevoie de ore pentru a număra. Cei doi copii ai cuplului au fost luați în plasament după arestarea lor și au continuat să frecventeze o școală internațională din Ljubljana. Nu este clar ce se va întâmpla cu ei acum.

Cine mai e pe lista rușilor

În afară de cei trei, pe lista rușilor mai sunt Mikhail Mikushin (ofițer GRU arestat în Norvegia); Pavel Rubtsov, un jurnalist arestat în Polonia pentru acte de spionaj;

Roman Seleznev - hacker arestat în SUA; Vladislav Klushin om de afaceri rus extrădat de Elveția în SUA fiind acuzat că a furat date de la companii americane.

Vadim Konoschenok, un ofițer rus care a încercat să treacă din Estonia în Rusia cu componente electronice americane, extrădat ulterior în SUA.

Rusia îi eliberează pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich şi pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan, precum și pe criticul de la Kremlin și colaborator la Washington Post, Vladimir Kara-Murza.

Schimbul de joi este cel de-al treilea schimb major de deţinuţi între Rusia şi SUA de când a început războiul din Ucraina. În afară de schimbul din decembrie 2022, când a fost eliberată Griner, în aprilie 2022, americanul Trevor Reed, şi el fost puşcaş marin deţinut în Rusia din 2019, a fost eliberat în cadrul unui schimb de deţinuţi. Acesta fusese condamnat la nouă ani de închisoare în iulie 2020 pentru că a pus în pericol "viaţa şi sănătatea" unor agenţi de poliţie ruşi în timpul unei altercaţii.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close